What’s Up? i København i oktober

Gratis kajaksejlads, besøg på fornyet designmuseum, arktisk festival og ren uhygge ved årets Tivoli-halloween er nogle af efterårets aktiviteter.

1. Saml´ affald fra kajakken

Greenkayak kan lånes i to timer i Københavns Havn mod at forpligte sig til at samle affald på vandet under vejs gennem havneløbet og kanalerne. Kayak Republic er en del af Foreningen GreenKayaks netværk. Har man ikke samlet skrald op på turen, betragtes den som almindelig udlejning. Desuden forpligter man sig til under vejs at tage foto af sig selv og det indsamlede affald og lægge det på sociale medier. På en tur med Green Kajak nyder man både havnesejladsen og at være med til at støtte et godt formål. Det indsamlede affald gennemgås løbende for at blive klogere på de affaldstyper og mængder, der kastes i havnen. Det er både byggeaffald og bæreposer og andet plastaffald, som er problematisk ikke mindst for dyrelivet, som forveksler plastik med føde. www.kajakrepublic.dk

2. Bæredygtig med ny app

Har du lyst til at gå på opdagelse i København og samtidig have fokus på bæredygtige valg? Planet CPH er en ny app, der hjælper og inspirerer til mere bæredygtig adfærd ved at vise de mest grønne og bæredygtige aktiviteter i København. Med Planet CPH får man hjælp til at finde over 100 forskellige steder rundt om i København, der på den ene eller den anden måde hjælper til bæredygtig adfærd. Det kan være restauranter, butikker, kulturelle attraktioner og urbane naturområder. Appen er nem at bruge: Scrol igennem, find inspiration fra de forskellige guides, marker dine favoritter og find vej ved hjælp af appen. Planet CPH er udviklet af Wonderful Copenhagen og er gratis, fri for sponsoreret indhold og reklamer. Download til både IOS og Android. www.wonderfulcopenhagen.dk

3. Designmuseum viser skatte

Efter en toårig gennemgribende renovering af den historiske 1700-tals bygning i Frederiksstaden med blandt andet et 2.500 kvadratmeter nylagt marmorgulv og facadeudsmykninger er Danmarks Designmuseum i Bredgade genåbnet med flere nye udstillinger. Der er fokus på, hvordan nutidens designere arbejder med at løse fremtidens udfordringer samt et historisk vue på den danske designskat i møbler m.v. I følge museumsdirektør Anne-Louise Sommer har lukketiden været brugt til at gentænke museumsoplevelsen til en ny måde at formidle udstillinger på ”med større fokus på vor egen tids temaer som grøn omstilling, sundhed og identitet og nutidens globale og nationale udfordringer”. Det viser sig gennem større og mindre udstillinger, der dækker hele spektret af design. Der er blandt andet mulighed for at se museets sølvskatte samt en udstilling med alt fra nøglehuller til te-maskiner. www.designdenmark.dk

4. Oplev den iskolde verden

Indlandsis, isbjerge, isbjørne, isbræ.. Arktisk Festival 5. og 6. november på Nordatlantens Brygge i Strandgade 91, Christianshavn, spænder bredt med aktiviteter, boder, konkurrencer, oplæg og foredrag, der handler om rejseoplevelser kultur, politik og historie i den arktiske verden. Festivalen er arrangeret af ildsjæle blandt andet fra Det Grønlandske Selskab og Arctic Friends i samarbejde med Færøernes og Grønlands Repræsentationer og Islands Ambassade. Der er gratis adgang og programmet kan ses på www.arktiskfestival.dk www.nordatlantens.dk www.visitgreenland.com

5. Om det skjulte København

En anderledes kanalrundfart fører til det usynlige København og byens middelalder- og renæssancefortid. Det er arkæolog Hanne Fabricius fra Tyra, der guider turen, som skiller sig ud fra de kendte kanalrundfarter: ”Normalt fortæller guider om alt det, gæsterne ser gennem Københavns inderhavn og kanaler. Men det gør jeg altså ikke. I stedet fortæller jeg fabelagtige, fantastiske og finurlige historier om havneområderne for op til tusind år siden”, siger Hanne Fabricius, som også er kendt fra Historiequizzen på DR2. Mødested er Ved Stranden over for Christiansborg, og siden sejles forbi Holmens Kirke, Børsen, Bremerholm, Operaen, Kastellet, Toldboden, Slotsholmen m.m. www.tyra.dk

6. Uhygge på alle tangenter

For 17. gang holder Tivoli Halloween med et fortryllet univers hvor monstre (med monsteroptog), zombier, hekse og gengangere hjemsøger haven frem til 6. november. Der vil også være edderkopper, fugleskræmsler og mere en 20.000 græskar i store størrelser (hvor Danmarks største græskar kåres) at se sammen med halloweenkager, spøgelsesflødeboller, græskarballoner på ballongyngerne og andet pynt og udstyr. Læs mere om programmet på www.tivoli.dk