What’s up – Gastronomi Oktober

Fællesspisning, kød, lokaldyrkede produkter og madskole for børn. De gastronomiske muligheder er mange her til efteråret.

1. Fællesspisning uden dogmer

Fællesspisning tilbydes flere steder som en mindre højtidelig måde at spise ude på. Et af stederne er Hotel Hornbækhus på Skovvej i Hornbæk, hvor fællesspisning foregår hver dag året rundt kl. 19. Aftensmaden serveres ved langborde i hotellets stuer, anrettet på små fade, der går rundt. Husk at reservere bord, råder hotellet, hvis køkken serverer ”sæsonbetonet mad uden dogmer”, enkel og med fokus på gode råvarer. Pris 150 kr., børn op til tre år gratis. www.hornbaekhus.com Et andet sted med fællesspisning er Madkollektivet Naboskaber, Slotsgade 3, i Fredensborg, hvor der i en tidligere restaurant er fællesspisning onsdage kl. 17.30-20. Maden er primært økologisk, og menuen skifter hver uge. Gæsterne hjælper med at dække bord og rydde af. Prisen er 125 for voksne og 65 kr. for børn. Se mere på www.madkollektivet.dk

2. Marked for lokale produkter

Den tidligere Nordea Bank på Jernbanegade 3 i Fredensborgs centrum er ombygget til markedsplads med navnet Country Market. Her præsenterer ejeren Marianne Holst varer fra lokale producenter på hylderne – lige fra honning og hjemmebagt brød til syltede produkter, pasta og lokal vin og gin. Desuden sælges der fredag eftermiddag og lørdag kød og pålæg, delikatesser og ost. Da det er en udfordring for små specialbutikker at overleve i mindre byer, har Country Market delt huslejen mellem flere spillere. Her er også café og butik, hvor de lokale produkter står i reolerne. I små billedrammer præsenteres producenten med foto og tekst, så kunden kan få et ansigt på og en historie med hjem. Der er også jævnligt events, hvor kunder kan møde lokale leverandører som landmænd, biavlere, vinbønder m.fl. www.countrymarket.dk

3. Mexicansk har vundet terræn

Danskerne er blevet så glade for mexicansk inspirerede retter, at vi ofte spiser dem som hverdagsmad. Mexicansk er en hverdagsspise, der kommer på bordet først på ugen – måske fordi der ikke kræves så megen tilberedning. En undersøgelse fra Coop Analyse viser, at det især er kvinder under 35, fynboer og syd-vestkøbenhavnere, som er glade for tacos, nachos, burritos og tortillas. Mexicansk er altså et af de verdenskøkkener, der gennem årene er blevet integreret i dansk madkultur – sammen med italiensk, kinesisk, græsk, indisk m.m. Forbruget er steget stabilt på 13 år, og i løbet af en gennemsnitsdag er der mexicansk på menuen hos to procent af alle danske hjem. Mange børnefamilier har endda en fast taco- eller tortilladag. To procent lyder måske ikke af meget, men til sammenligning spiser 2,9 procent frikadeller på en almindelig dag, mens 1, 9 procent spiser rejer. www.coopanalyse.dk

4. Mad er fuld af paradokser

Vi spiser mere alene og bruger mindre tid på at lave mad men tager og poster billeder af mad som aldrig før. Kendte fra madverdenen bruger medierne til at kommunikere deres budskab ud til forbrugerne. Desuden er madæstetik blevet en kampplads, hvor ideerne om den gode og dårlige madforbruger kommer til udtryk. Så paradokserne står i kø. Suhrs Højskole på Pustervig ved Kultorvet åbner 2. november kl. 18 for en talk om, hvad medierne betyder for vores madkultur. Værter er Jonatan Leer og Stinne Gunder Strøm Krogager, som er forfattere til bogen ”Mad og medier”. Parret vil komme med oplæg til paneldebat, hvor blandt andet højskolens forstander Lars Sonne-Hansen og seniorforsker i madhistorie og -kultur Caroline Nyvang, deltager. Programmet med middag, oplæg og debat koster 65 kr. og slutter kl. 20.30. www.suhrs.dk

5. Her er kød pakket med smag

Kød er måske ikke oppe i tiden, men når det er, er der fokus på kvalitet. Et af salgsstederne, som har den faglige stolthed og går mere op i kødets fortræffeligheder end i fiffige detaljer, er Cleaver Market i Torvehallerne ved Nørreport Station. Her tilbydes gode, gedigne og rene kødudskæringer af lam, okse, ko, gris, and og kylling. Det hele er i bogstavelig forstand pakket med smag, lover indehaverne. De pakker i øvrigt kødet med olivenolie, rosmarin, hvidløg og andet der ”sender smagen på langfart”, og med varen følger gode råd om tilberedning. Torvehallernes åbningstider er mandag-fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-18. www.torvehallerne.dk

6. Madskole for børn i ferien

Landbrug & Fødevarers madskoler for børn, som der i sommer var 70 af med 1.000 deltagere over hele landet, fortsætter som ”3 dage med Madskoler” i efterårsferien. Her kan børn i deres ferie gå i køkkenet med en stort antal frivillige og lære at lave mad – eller blive bedre til det. I sommer var fokus på moderne mormormad som boller i karry og hønsekødssuppe. Her i efteråret skal børnene arbejde med retter, hvor kål, æg og bælgfrugter indgår. Madskolerne gennemføres i samarbejde med supermarkedskæden Rema 1000 og landbrugets børne- og ungdomsorganisation 4H. Præcis hvor skolerne afholdes afhænger af antallet af frivillige voksne, som melder sig. Information om det samt tilmelding til madskolerne kan ske på madskole@4h.dk www.lf.dk