Vin, restaurantbesøg, økologi og frugt direkte fra træet. Efteråret er en sæson hvor der sker virkelig meget inden for råvarer og kogekunst i bredere forstand.

1. Modne drikker mest vin

Danskere over 55 år drikker oftere vin end andre aldersgrupper. En anden markant tendens er, at nordkøbenhavnere drikker mest vin tæt fulgt af nordsjællændere. Nordjyder og særligt sønderjyder drikker mindst vin. Generelt har 55-74-årige danskere størst smag for vin, og på en almindelig dag har én ud af fem kvinder og én ud af fire mænd hældt vin i glasset. Mindst smag for vin har de under 35-årige, hvor kun hver 20. nyder vin på en gennemsnitsdag. I byer som Gentofte, Lyngby og Helsingør åbner næsten hver femte i alle aldersgrupper vin på en gennemsnitsdag. På Fyn og i Jylland drikkes mindre vin – måske til fordel for øl og andre alkoholiske drikke. Vin er på bordet hos mere end én ud af ti danskere på en normal dag. www.coopanalyse.dk

2. Æbler direkte fra træet

Weekender frem til sidst i oktober åbner Frydenlund Slot i Vedbæk for pluk selv-udflugter. I den historiske plantage vokser både æble- og pæretræer, og man har valgt at dyrke hele 37 sorter, som modner på forskellige tidspunkter. Så snart slottet ved, hvornår sorterne er modne, meldes det ud på hjemmesiden. I efterårsferien i uge 42 er der åbent hele ugen for pluk selv i medbragte kurve og anden emballage. Et kg æbler koster 20 kr., mens pærer fås for 22 kr. kiloet. I efterårsferiens sidste weekend kåres den sjoveste og flotteste frugtfigur skåret af børn og barnlige sjæle. På pluk selv-weekender er der smagsprøver på æbler og pærer og salg af bearbejdede produkter som for eksempel cider, marmelade, gelé, most, gin, likør og brændevin til salg. www.frydenlundslot.dk

3. Meyer bliver professor

Danmarks Tekniske Universitet har udnævnt direktør og gastronomisk iværksætter Claus Meyer til adjungeret (= æres-) professor. Han skal bistå forskningen og binde den sammen med producenter, kokke og entreprenører for at minimere madspild, nedbringe madbranchens klimaaftryk og sikre nye kulinariske oplevelser. Den nyudnævnte professor skal bidrage med aktiviteter inden for fødevareteknologi, mikrobiologi og fermentering. DTU`s Fødevareinstitut arbejder på at udvinde protein fra lucerne, kløver og græs og gøre det lækkert at spise. Grønt protein fra bælgplanter har et minimalt klimaaftryk og kan mætte mange. Gennem disse og andre eksperimenter skal Claus Meyer, som er uddannet cand.merc., hjælpe med at finde ud af, hvad der skal ligge på fremtidens tallerkener. www.meyers.dk

4. Prøv nye retter i uge 42

I uge 42 fra 14.-23. oktober samler Dining Week 150 danske restauranter til en festivalmenu til fast favorabel pris. Det er efterårsferiens mulighed for at prøve restauranter og madoplevelser, man normalt ikke ville prøve. Dining Week, som kalder sig Nordens største restaurantfestival, finder også sted i vinterferien. Ved at tilmelde sig nyhedsbrevet kan man op til og under festivalen holde sig opdateret. Dining Week opstod efter finanskrisen i 2008 for at hjælpe københavnske restauranter på fode igen. På daværende tidspunkt skete det kun i uge 7, som var branchens mest stille periode. Nu er initiativet blevet aktuelt igen efter corona og diverse nedlukninger. Billetter bestilles på forhånd – til tre retter for 250 kr., fem retter for 350 kr. eller 10 serveringer for 525 kr. www.diningweek.dk

5. Øko trods prisstigninger

Trods forårets og sommerens prisstigninger – også på økologi – holder økologien skansen i salget, har man registreret i landets Brugser. Trods kraftigt stigende fødevarepriser ser øko-interessen ikke ud til at være faldende. I hvert fald ikke endnu. Danskernes, og især forbrugerne i København og Øresundskommunernes, øko-hjerter banker åbenbart ikke langsommere end for to år siden, selv om det er blevet væsentligt mere pebret at handle dagligvarer. Siden 2020 har øko-salget ligget stabilt på 15-17 procent. Det betyder, at for hver gang en kunde køber 100 madvarer, er de 15-17 af dem økologiske. Det er en markant stigning siden 2010, hvor øko-andelen kun lå på syv procent. www.coopanalyse.dk

6. Paëlla og andet spansk

Madlavningskurser handler sjældent om spansk køkkenkunst. Men elsker du landet, kulturen, sproget, vejret og den gode mad har du nu chancen for at lære at lave landets nationalretter og lidt til. Spanskfødte Susana Martos Leon demonstrerer traditionelle spanske opskrifter over fem torsdage med kl. 18-21.30 med start 6. oktober i hjemkundskabslokalet på Rungsted Skole, Østre Stationsvej 1A. Hver gang laver deltagerne to retter, som spises, imens der udveksles historier om landet, kulturen og den autentiske spanske gastronomi. Kurset foregår på dansk og en smule spansk. Det koster 1.740 kr. www.fof.dk