What’s Up? – Kultur!

Musical-sæsonen går ind men der er også stadig udendørs aktiviteter som blomsterfestival og mulighed for at sove i en fredet landejendom.

1.

Musical om nødlanding

21. oktober har Fredericia Musicalteater premiere på ”Come from Away”. Forestillingen fortæller historien om, hvordan 7.000 nødlandende flypassagerer og 9.000 lokale indbyggere fandt fællesskab og håb hos hinanden i dagene efter angrebet på tvillingetårnene i New York 11. september 2001. Publikum inviteres indenfor til en fortælling om mennesker, der omfavner hinanden i skyggen af en international krise og oplever få men dybt betydningsfulde dage sammen. Forestillingen er baseret på virkelige hændelser i så høj grad, at selv navnene på karaktererne stemmer overens med virkelige personer. Med er både etablerede danske musicalnavne og nye up coming-talenter. På rollelisten står blandt andre Lars Mølsted og Mads Æbeløe Nielsen. www.comefromaway.dk

2.

Sov på fredet ejendom

Overnat på Ny Spøttrup Gård – en fredet herskabelig landejendom på Salling-halvøen ved Limfjorden – i weekender og ferier. Gården har en smuk ugenert beliggenhed med udsigt over hede, strandeng og fjord. Ejendommen blev bygget i 1870 af Maren Stokholm og Niels Breinholt, som var ejere af den nærliggende Spøttrup middelalderborg. Området er i øvrigt et af de bedste sejler-, muslinge- og østersfiskeriområder i Danmark. I midten af 1800-tallet opdrættede og eksporterede ejerne levende kvæg til Tyskland og Storbritannien via den historiske kvægvej Hærvejen til udskibningshavnene Altona og Tönning i Tyskland og med skib fra Esbjerg havn fra 1868. Booking kan ske på www.heritagecountryhouse.com

3.

Fejring af 40 år med musik

Gennem 40 år har Musikhuset i Århus, som er Nordens største af sin slags, budt på koncert- og liveoplevelser med besøg af internationale stjerner som Bob Dylan, Tina Turner og Beach Boys. Huset har siden 1982 været med til at udvikle dansk musikliv og har haft 150.000 kunstnere og 20 millioner besøgende igennem. 27. august fejres jubilæet i et ekstraordinært program, der både byder på verdensstjerner, historiske danske kunstnere og gæsteoplevelser med blandt andre Lisa Ekdahl, Marie Key og Jimmy Carr. Musikhuset er tegnet af arkitekterne Kjær & Richter og blev i 2007 udvidet til at rumme blandt andet Det Jyske Musikkonservatorium i en udvidelse tegnet af C. F. Møller. Jubilæumsprogrammet med koncerter, oplevelser og markeringer, som stikker af fra det normale, kan ses på Musikhusets hjemmeside.  www.musikhuset.dk

4.

Blomster overalt i Tivoli

27. august slår Tivoli dørene op for Have & Blomsterfestivalen, som løber til og med 11. september. Under festivalen være fyldt med blomster, planter, træer og andre vækster kunstfærdigt sat op. Festivalen kan blandt andet byde på en kæmpe blomsterskulptur af Marianna Eriksen Scott-Hansen, Tivoli Blomstercup på Plænen, have- og blomstermarked, altaninspiration på Koncertsalens svalegang, chili-, tomat- og blomstersmagning samt workshops for blomsterbinding, papirblomster og tørrede blomster. Desuden vil der være grønt på menuen i flere af Tivolis restauranter og i madboder. www.tivoli.dk

5.

I Julia Roberts fodspor

14. september rammer ”Pretty Woman – the musical” Danmark for første gang. Det er Broadwayhittet baseret på en af nyere tids mest populære og indtjenende romantiske filmkomedier. Mange af den 32 år gamle films replikker og scener går igen i musicalopsætningen med Danmarkspremiere i Tivolis koncertsal for siden at fortsætte til en række jyske byer. ”Pretty Woman – the musical” har fået nye sange af rockikonet og superstjernen Brian Adams. I hovedrollen som den rå, smukke og impulsive Vivian Ward ses Nina Maria Schjødt Lybæk-Hansen, som spiller over for den kyniske mangemillionær Edward Lester i skikkelse af Tomas Ambt Kofod. www.livenation.dk

6.

Filmhit bliver til musical

Susanne Biers filmhit ”Den skaldede frisør” er forvandlet til en musical med musik af Thomas Helmig. Musicalen fik egentlig premiere i 2020 men måtte lukke ned efter kort tid sammen med resten af landet grundet corona-pandemien. Nu fortsættes, hvor man slap, med nypremiere 11. september i Scandic Falkoner på Frederiksberg og senere 28. oktober i Musikhuset, Aarhus. Susanne Bier har selv skrevet manuskriptet sammen med sin faste makker Anders Thomas Jensen, og hun er for første gang executive producer på en musical. På rollelisten i den rørende, sjove og romantiske komedie kan blandt andre ses Xenia Lach-Nielsen, Niels Olsen, Maria Lucia, Bodil Jørgensen, Silas Holst og Alban Lendorf. www.oneandonlymusicalteater.dk www.billetlugen.dk