Det ene udelukker ikke det andet: Maj måned byder på både vegansk og grøn mad samt interessante alkoholiske drikke og overdådig brunch. 

 

Søndagsbrunch blev større 

Efter i to år at have ligger underdrejet er Rungstedgård igen klar med sin søndagsbrunch i en ny version, som denne gang er opgraderet, hvad angår service og gastronomi. Køkkenet har forberedt et nyt udvalg af retter på en buffet med udgangspunkt i sæsonens råvarer fra lokale producenter. Det er blandt andet noget fra havet, ost, charcuteri, hjemmebag, grød, grønt, æg, pølser og sødt med gluten- og laktosefrie alternativer.  Prisen er 495 kr. for voksne og 249 kr. for børn på 4-10 år. Søndagsbrunch foregår kl. 12-15 og kræver bordreservation. www.rungstedgaard.dk 

Irsk whiskey tilsat honning 

En ny variant af den irske whiskey-klassiker Tullamore D.E.W. har med tilsat honning fra Bøhmen i Tjekkiet fået et overraskende og delikat tvist, der kan nydes on the rocks. Tullamore ønsker at rykke grænserne og tilføre sødme til den kendte driks smag. Ved fusionen i Honey-varianten er blevet skabt en varm, sød og afrundet smag med råvaren, som stammer fra små uafhængige biavlere, der driver bi-hoteller som hobby, og hvor bierne efter sigende trives. Tullamore er destilleret tre gange og består af en blanding mellem tre slags whiskey – pot still, malt og korn. Whiskeyen modnes på tre forskellige fade, før honningen tilsættes, så alkoholprocenten ender på 35. Pris 149 kr. www.hansjust.dk 

 

Endnu en vegansk er åbnet 

Endnu en vegansk restaurant er åbnet i København, og denne gang er det Souls i nybyggeri på Købkes Plads 34 på en historisk byggegrund i Carlsberg Byen. I forvejen driver Ark Collection med ejeren Jason Renwick de veganske spisesteder Restaurant Ark og Bistro Lupa, og de har nu fået en ny søster i Souls, der serverer plantebaseret mad til veganere, vegetarer og alle andre. Blandt favoritterne er burger og stegte svampe, og der er også mulighed for take-away og catering. Arks restauranter har tidligere fået ros og fem hjerter fra Politikens madanmelder, mens Berlingske anmelder skrev, at han ved at spise maden ”glemte sin trang til kød”. www.soulscph.dk 

Ny sund salatbar i gågaden 

Tidligere medarbejder i TV2`s salgsafdeling i København Trine Gammelmark West fra Snekkersten springer sammen med sin mand Ulrik ud som selvstændig og åbner en sund salatbar i Stengade, Helsingørs hovedgade. The Green Deli ligger i Miss Coffee Delis tidligere hjørnelokaler og tilbyder både To Go og spisning i cafeen som et sundt alternativ til at lave frokosten eller aftensmaden selv derhjemme. Priseksempler: En stor salat med kylling, quinoa, spinat, spidskål, gulerod, forårsløg, mandler m.m. koster 89 kr., mens en sund antistress smootie med gulerod, æble, ingefær og citron fås for 45 kr. www.thegreendeli.dk 

 

Kursus i glutenfrit bagværk 

1 procent af Danmarks befolkning og måske flere lider af cøliaki, så de ikke tåler gluten fra mel. Det er derfor relevant, når Meyers Madhus på Nørrebro 22. juni, 20. august og flere senere datoer tilbyder kursus efter arbejdstid kl. 17-22 i glutenfrit bagværk. Der vil blive undervist i at bage luftige og aromatiske brød og kager efter meyerske bageprincipper og med økologiske glutenfrie råvarer som mel af hirse, boghvede, majs og havre. Der introduceres teknikker og tips, fortælles som glutenfrie meltyper og deres karakteristika samt æltnings- hæve-, brødformnings- og bageteknikker og glutenfri surdej. Og så afsløres 10 glutenfri bagebud!  Med i prisen på 1.395 kr. fås smagsprøver og surdej med hjem samt kaffe, æblemost og pålæg til brødet, der bages. www.meyers.dk 

Gin med salt smag af havet 

Hendrick´s Gin lancerer en ny version med navnet Neptunia. Det er en limited edition skabt af firmaets masterdestiller Lesley Gracie i Girvan, Skotland. Lige som Hendrick´s Luna er Neptunia lavet på enebær, angelikarod, kamille, koriander, peber, hyldeblomst, citron- og appelsinskal, kommen, røllike, orrisrod, rosenblade og agurk. Desuden er der tilsat planter fra kysten som timian og tang. Den nye gin indeholder salte smagstoner fra havet samt afrunding med citrus-finish, der nydes bedst med tonic og en skive agurk. Drikken med 43, 5 procent alkohol kan også nydes med ved at mikse to dele Neptunia med en del friskpresset lime og en del sukkersirup toppet med danskvand, isterninger og agurkeskive. Den vejledende pris for 70 cl er 379 kr. i supermarkeder og spiritusbutikker. www.hendricksgin.com 

 

Skarpeste køkkenknive

Knive er det vigtigste værktøj i madlavning, og udstyrsfanatikere har en passion for især japansk knivhåndværk. Disse fås hos Foodgear i Torvehallerne ved Israels Plads, hvor den dyreste kniv koster 4.199 kr. og er fra Kai. Knive af mærker som Mac, Suginoto, Fujii Hamono, Moritaka og Konosuke hentes hos små og store producenter i Japan, og udvalget henvender sig både til nybegyndere i køkkenet og til professionelle kokke. Man kan samtidig tage sine gamle knive hjemme fra køkkenskuffen med og få dem slebet inden for 24 timer for 70 kr. stykket. www.foodgear.dk