What’s up? – Gastronomi!

,

Sund start på dagen, gourmetbrød, kvalitetsspiritus og streetfood i byen. Det er bare nogle af denne måneds mest lækre bud på gastronomi i bredere forstand.

1.

Et grønt morgenshot

Hvedegræssaftens fortræffeligheder for sundheden blev opdaget i 1940´nes U.S.A. af Ann Wigmore. Siden 2009 har Brittsuperfoods med doktor Britt Cordi, ph.d i cellebiologi i spidsen produceret denne superfood. Saften af hvedegræsplanten koldpresses og lynnedfryses, hvorved næringsstoffer som vitaminer, mineraler, klorofyl og enzymer bevares. Et shot med 28 ml kan blandes i en smootie, drikkes rent eller blandes i æblemost, kokosvand, citron etc. Et shot siges at have samme næringsværdi som 600 gram rå broccoli og kan drikkes fra morgenstunden.  Hvedegræssaften leveres i månedspakker med 30 styks og til 20 kr. pr. shot. De er uden tilsætningsstoffer, lægges i fryseren og tages op løbende. www.brittsuperfood.dk

2.

Blender med på farten

Zwilling Enfinigy er en sølvfarvet personlig blender, så kan bruges til at tage smoothies med på farten og lave dem langt fra hjemmet. Smoothie -glasset på blenderen passer for eksempel til de fleste kopholdere i biler! Blenderen udmærker sig ved at have et effektivt og skarpt krydsblad og kunne tages med overalt i en tilhørende pose. Der er to programmer – smoothie og pulse(turbo) – og en kraftig 600 watt motor klarer at knuse bær, frugt, isterninger m.m. Blenderen har en 550 ml beholder af tritan, som er både brudsikkert og lettere end glas. Beholderen har to go-drikkelåg, så man kan tage smoothies med på farten. Prisen for Enfinigy er 950 kr., mens et vakuumlåg fås for 40 kr. Kanden kan vaskes i opvaskemaskine, mens låg og knive rengøres i hånden. Blenderen udviklet af Zwilling er designet af Matteo Thun og Antonio Rodrigues i Milano. www.zwilling.com

 

3.

Smag de ædle dråber

28.-29. oktober har du chancen for at smage mere end 150 forskellige rom og whiskytyper. Det sker på en whisky & rom-festival i København, hvor man samtidig kan møde en række importører, der vil skænke de ædle dråber og byde på gratis smagsprøver med rund hånd. Mere eksklusive smagsprøver kan købes til fordelagtige priser. Pressen i Politikens hus i Vester Voldgade 33 lægger hus til i de to dage, hvor der også vil være gode historier om de to ædle drikke at hente. Forsalget til billetterne til 270 kr. for personer over 18 år er gået i gang. www.politikenbillet.dk www.whisky.dk

4.

Rugbrød til aftensmad

I forhold til 2020 er der sket en stigning i danskernes lyst til at spise rugbrød til aftensmad. Det gælder knap syv procent, og det sker især på hverdage først på ugen. Mest glade for det mørke brød er kvinder over 55 år. Det er blevet et mere almindeligt syn at se smørebrød frem for varme retter på bordene i danske hjem eller rugbrød som (sundt) tilbehør til en varm ret. Cirka hver 14. har rugbrød på aftenmenuen, og det er en lille stigning siden 2020. At corona-nedlukningen fik færre til at spise rugbrød, kan hænge sammen med mere hjemmearbejde og tid til at lave varm mad. Ældre danskere er større fans af rugbrød, som de vælger 30 procent oftere end gennemsnitsdanskeren. Hos dem er der rugbrød på menuen hos hver 11. (9, 1 procent). For de 15-34-årige er det lidt mindre end hver 20. (knap fem procent). www.coopanalyse.dk

5.

Berlininspireret bageri

Alle ugens dage holder det nye bageri Albatross & Venner i Torvehallernes Hal 2 på Frederiksborggade i København åbent. De fire venner Jasmin, Luke, Geoff og Anders har taget konceptet med hjem fra Berlin. Sammen med Denny og Sarah fra landhandel og spisebar Omegn & Venner, ligeledes i Torvehallerne, har de en mission: Et bageri med gamle bagerdyder baseret på sæsonens bæredygtige og lokale ingredienser, udført af bagere med erfaring fra hele Europa. Albatross & Venner tilbyder både klassisk brød og nye ukendte ”modeller”. Som kunde kan man følge med, når dagens krummer formes og bages. Det salte køkken er i fokus, men der er også kendte indslag til den søde tand såsom croissanter, pain au chocolat samt rugbrød, tysk mischbrot og italiensk pizette. www.albatrossogvenner.dk www.torvehallernekbh.dk

6.

Streetfood rundt om sø

Street Food om Søerne vender tilbage som madfestival under åben himmel ved Peblingesøen i København. Festivalen forløber 18.-21. august og har fokus på iværksætteri og en mangfoldig madscene, der inddrager såvel nye som etablerede madkoncepter. Man vil kunne opleve 60 forskellige stadeholdere, som styres af madiværksættere, mindre restauranter og større gastronomer – alt sammen rundt om søerne, og især Peblinge. Den overordnede idé er, at streetfoodkulturen skal udvikle sig i København til inspiration for resten af verden. Det skubbes der til ved at have en jury til at uddele blandt andet ”Årets særpris” og ”Publikumsprisen”. I juryen sidder madmennesker som direktør Claus Meyer og Michelin-kok Francis Cardenau. www.streetfoodsoeerne.dk