Nordsjælland bugner med lækre og økologiske madmarkeder, men det kan være lidt svært at overskue, hvor de mange fristende tilbud ligger henne, og hvornår de er åbne. Her er en lille oversigt over nogle af stederne.

Torup fødevaremarked

Dyssekilde station i landsbyen Torup ikke så langt fra Melby har på udvalgte dage et marked for lokale fødevarer og andre lokalt producerede kvalitetsvarer med forbindelse til jorden. På Torup Marked finder du friske grøntsager, planter, stiklinger og krydderurter. Ukrudt og vild mad, korn og lokalt produceret mel, honning og marmelade og mange flere lækkerier og overraskelser fra de lokale ildsjæle. På markedet kan du få historien om, hvor og hvordan varerne har rejst. De lokale kalder begrebet for kilometermad. Markedet er åbent på lørdage i ulige uger fra juni til oktober fra kl. 10-15.

Torup Madmarked, Stationsvej 1, Torup, 3390 Hundested

https://files.guidedanmark.org/files/408/284332_Torup_Marked.png

Open-air-spisning

På Udsholt Strand kan man i dagene den 9. til 24 juli opleve en suveræn skovtur med tre ugers open-air-spisning og særegne oplevelser. Meyers altid foretagsomme madvirksomhed står bag, og de har naturen, kulturen og maden som er omdrejningspunktet for sommerens picnic i det fri. Det er A.P. Møller-grunden ved Udsholt Strand som omdannes til et sommerfristed, hvor alle er inviteret til at danne nye fællesskaber på egne picnictæpper. Det midlertidige spisehus har blandt andet bagværk frisk fra ovnen, saft og kaffe på kanden til de morgenfriske, sandwiches til de frokostsultne og sprøde pizzaer, grønne sommersalater, antipasti, strandkrabbebisque, sommerdesserter, varme linser og kolde drikke på aftenkortet.

Open-air-spisning, Fyrrestien 1 A, 3230 Græsted

https://files.guidedanmark.org/files/408/247670_Verdens_bedste_skovtur.jpg

Lerbjerggård

På foreningen Andelsgaardes gård, Lerbjerggård, i Melby dyrker Nanna og Christopher en masse forskellige økologiske grøntsager, frugter, bær, nødder og blomster. Jorden til gården fylder kun fem hektarer, men diversiteten i afgrøder er kæmpestor. Godt og vel halvdelen af jorden til gården er udlagt til naturpleje. Jorden er omlagt til økologi, og jorden bliver dyrket med stor nænsomhed og respekt. Lerbjerggård er åbent i sommerhalvåret onsdag til søndag fra kl. 10 til kl. 17, hvor man altid er velkomne til at kigge forbi. I juni, juli og august afholdes rundvisning hver lørdag.

Lerbjerggård, Melbyvej 129, 3370 Melby

https://www.spisekammerhalsnaes.dk/wp-content/uploads/2022/03/20A5B5C4-7773-4E5F-8A39-40191D927D72-Nanna-Thomsen-1024×768.jpeg

Sølagervejen

Besøgslandbrug og gårdbutik med salg af økologisk kød, grønt og blomster. Grønt og kartofler kan købes i Grøntsalget der har åbent 8.00. – 20.00. Grøntsalget er en lille butik, hvor man selv vejer og regner prisen ud. Der er emballage men vi syntes at du skal tage dit eget indkøbsnet med! I vejboden ved Sølagervejen sælges hver dag fra 9-15 et udvalg af årstidens økologiske grøntsager. Samtidig er gartneriets døre åbne for alle. Der er også mulighed for at blive medlem af stedets grøntsalg og bestille friskslagtet økologisk svine-, kalve- og oksekød. Salget foregår i regi Sølager Værksted, som er et sted, der træner funktionsnedsatte i at arbejde efter ydeevne. Medarbejderne får færdigheder indenfor værkstedsfagene og medarbejderne styrker gennem et varieret beskæftigelsestilbud deres personlige udvikling. Så udover at få noget lækkert mad, støtter du også en god sag!
Sølagervej 42, Hundested. www.soelagervaerksted.halsnaes.dk

https://files.guidedanmark.org/files/408/170126_ko.jpg

Grønnessegård

Gårdbutikkens sortiment har udelukkende lokale produkter på hylderne. Her finder man et bredt udvalg af kødvarer fra gårdens egne fritgående Hereford kvæg og lejlighedsvis fra jagten og derudover har de – afhængigt af årstiden – økologisk kød fra Sølager, økologiske grøntsager fra Spisekammer Halsnæs, sylte og saft fra Nina´s Gårdbutik og hele Fællesmølleriets sortiment af korn og kerner. Gårdbutikken har åbent hver torsdag og fredag fra kl. 15 – 17. Udenfor åbningstiden kan der bestilles varer ved at kontakte Ellen på 42 80 03 72. Grønnessegård afholder løbende Åbent Hus-arrangementer, hvor de fremviser faciliteterne.

Grønnessegård, Amtsvejen 280, 3390 Hundested

https://files.guidedanmark.org/files/408/261071_Hovedbygning_Grnnessegard.png