Måneden byder på middag udendørs, dansk vin af bær, sardiner i uventet lage og mange æg..

Mad ender i skraldespanden

Brød, grøntsager, pålæg, frugt og middagsrester ender ofte i skraldespanden i stedet for på tallerkenen – i øvrigt ofte sammen med mejeriprodukter og dressinger. Det viser Coops undersøgelser af forbrugernes adfærd.  To ud af fem fortæller, at de ind i mellem eller ofte smider brød ud, fordi de ikke når at få det spist, før det bliver dårligt eller over sidste salgsdag. Det samme gælder for mere end en tredjedel af forbrugerne, hvad angår grøntsager. Rester fra et tidligere måltid ryger ud i 31 procent af tilfældene, pålæg for 29 procent mens frugt lider næsten samme skæbne. Anderledes ser det ud for tørvarer som ris og pasta, som kun få oplever at måtte kassere. 16 procent af forbrugerne smider aldrig mad ud. www.coopanalyse.dk

Middag midt ude i naturen

At spise udendørs forårsmiddag ved langbord i en åben bålhytte bliver en mulighed ved Haldbjerg Shelters, Kagerupvej 21 ved Helsinge 26. marts kl. 17. Prisen er 550 kr. for den fireretters menu, som står på blandt andet skaldyr med fuglegræs, fladbrød med vilde urter og okse med sæsonens grønt og chimichurry (ubehandlet sovs med urter) samt mirabelleblomst med fløde og knas til dessert. Drikkevarer som vand og danskvand er fra Bornholm og vine købes separat. Et lignede arrangement men med lidt anderledes menu efter årstiden holdes 30. april på samme adresse. Billetter købes i forvejen. www.sanketure.dk

Vin af solbær fra Danmark

Grands Vin i Bjerne på Sydfyn er et familieforetagende, som producerer rosévin på danske solbær efter en gammel familieopskrift. Sortimentet er gået fra udelukkende at være solbærvin til også at være Groggi, som er en krydret solbærvin a al gløgg. Samt en stikkelsbærvin, der netop er lanceret i år. Grands Vin håber, at dansk frugtvin vil blive moderne at drikke og kunne indgå i den gastronomiske kultur på lige fod med øl og snaps. Bærrene, som naturligt vokser i Danmark, hentes på gårde blandt andet på Samsø og i Sønderjylland, og vinen produceres i nye lokaler ved gården. Priser ligger på omkring de 149 kr. i blandt andet Irma, Skjold Burne i Vangede, Bagsværd Vinhandel og Gerbola Vin på Frederiksberg. www.grandsvin.dk

Spiser dobbelt så mange æg

Skrabeæg er de mest populære, og vi spiser dobbelt så mange æg som for 20 år siden. Særligt siden buræggene blev udfaset, er salget af skrabeæg steget markant, så der for fem år siden for første gang blev solgt flere skrabeæg end økologiske. I fjor var hvert andet solgte æg et skrabeæg, mens to ud af fem var økologiske. Især 60-70-årige danskere spiser æg, og æggets image er styrket på grund af fokus på økologi og dyrevelfærd, mindre fokus på kolesterol og mere på æggets egenskaber som mættende proteinkilde. Skrabeæg stammer fra høns, som går frit i stalde med adgang til reder og siddepinde, mens frilands-æg er fra udendørs høns i hønsegårde. www.danskeæg.dk

Vi køber mest slik i verden

Danskerne er verdensmestre i at spise slik, skriver DTU Food. Vi spiser 6,6 kg om året og indtager en global førsteplads foran andre skandinaviske lande, U.S.A., England, Holland og Italien. I alt køber vi 35 kg søde sager årligt inklusiv saftevand, is, desserter og kage. Vi køber dobbelt så meget slik som englændere og amerikanere. Og ikke nok med det: Ud over slikket kommer 5,7 kg chokolade pr. indbygger, så slik- og chokoladeforbruget ender på 12,3 kg årligt. Det reelle forbrug er dog endnu højere, da salgstallene ikke dækker grænsehandel, udespisning og hjemmebag. Der er sket et fald fra 38 kg om året i 2005 til tre kg mindre i 2018. Skatteministeriet mener, at faldet dækker over, at illegal handel er steget tilsvarende. www.food.dtu.dk

Sardinerne svømmer i tang

Sardiner, små planktonspisende fisk, har fået et comeback som pålæg, og en af Charlottenlunds ældste forretninger på Ordrupvej 100 sælger dem. Det sker i nye udgaver i selskab med – foruden olivenolie – sennep, tang, chili, hvidløg, soltørrede tomater, skalotteløg og klassisk spansk escabéche-sauce. Sardinerne er fra Bretagne af mærket Pointe de Penmarc`h. Prisen er 38 kr. dåsen. www.holger-frederiksen.dk