Leif Sylvester fylder 80 år

Artikel af: Kent Segerlund - Apr 02 2020 kl: 14:45

Fødselsdagen markeres med en stor udstilling på Sophienholm i april, hvor du kan opleve helt nye værker. Til udstillingen har Leif Sylvester også udfordret sig selv og kastet sig over en helt ny udtryksform.

 

FET_Leif-054

 

De skæve eksistensers mester. De glade farvers far. 

Multikunstneren Leif Sylvester runder i april 80 år – og det markeres med en flot og stor udstilling på Sophienholm i Lyngby fra den 25. april og frem til 21. juni. Herefter skal udstillingen rundt i landet.

Leif Sylvester, der også er kendt som gøgler, sanger, tekstforfatter, skuespiller og meget mere, begyndte egentlig at male på tapet tilbage i 1962!

”Dengang havde jeg lige overtaget en lille lejlighed i København med toilet på gangen. I mit køkken voksede der svampe ud af væggen. Men jeg var glad for overhovedet at have en lejlighed. Og fordi den gule vægmaling ikke dækkede efter tredje gang, malede jeg sorte streger med en tynd pensel fra gulv til loft og fra væg til væg. Det var med fri hånd, så stregerne gik lidt op og ned og det hele var lidt skævt, men ganske flot,” fortæller Leif Sylvester.

 

Farverige øjeblikke

Senere falder Leif over en kunstbog i Nærum. Den handlede om maleren George Braque. ”Jeg bladrede i den og en helt ny verden åbnede sig. Bogen virkede meget inspirerende, og jeg får blod på tanden og er helt vild efter at komme i gang med at male. Jeg køber små tuber oliemaling, en rød, en blå, en gul og en sort og så en pensel – og så har jeg snuppet en masonitplade, lidt terpentin og en spartel med hjem fra værkstedet, hvor jeg arbejdede som tømrer. Nu skulle det være. Jeg tog en stol og lagde tuberne på en avis på sædet, masonitten stillede jeg op ad ryglænet med den ru side frem, det mindede om et lærred. Så stillede jeg nogle ting på bordet som jeg kunne male efter – og så gik jeg i gang med mit første rigtige maleri.”

På Leifs første maleri ser man en opstilling af to flasker, en kande, et rødt æble og en kop. Farverne er brunlige, det har dybde og rummer et øjeblik af stilhed. Motivet og farverne er dog langt væk fra den Leif Sylvester, vi kender i dag, hvor skæve eksistenser, dyr og hverdagssituationer indfanges i et farverigt og ofte ømt øjeblik. 

 

3.000 malerier

Leif Sylvester er en af vores mest produktive kunstnere. Han har signeret omkring 3.000 malerier, over 100 forskellige litografier og omkring 100 skulpturer. Derudover har han designet kopper, puder, vaser og skåle. 

Han har malet omkring 100 forskellige plakater, skrevet tre – fire bøger og udgivet cirka 20 albums. 

Udstillingen på Sophienholm, der har fået titlen ”Tilfældighedernes spil … livets åbne bog” byder på 75 helt nye værker af Leif Sylvester. Værkerne består af malerier og skulpturer og – som en helt ny udtryksform for Leif Sylvester – en gobelin. Det skal i den forbindelse fremhæves, at gobelinen bliver vævet hos det legendariske væveri, Jules Pansu, som er kendt for deres produktioner for udvalgte verdenskendte kunstnere som Picasso, Kandinsky, Klee og Miró. Det er første gang en nulevende dansk kunstner får den anerkendelse fra dette væveri.

 

FET_Leif-023

Leif Sylvester er her ved at  færdiggøre et af de store malerier til udstillingen på Sophienholm. 

 

FET_Leif-003

 

FET_Leif_Sylvester_Litografi-til-konkurrence

 

Litografiet er fra 2018 og måler 105 cm x 81 cm  og er et af de største i Danmark.

Om motivet siger Leif:

”Det er inspireret af længslen efter forår og de lyse tider.”