”Vi er den biograf i Danmark, der har den bedste udsigt”

Artikel af: Mette Andersen - Oct 09 2019 kl: 10:52

Verdens bedste og hyggeligste biograf. Sådan er Tatjana og Michael Obels ambition for deres knap et år gamle luksusbiograf MovieHouse på toppen af Experimentarium ud til Øresund i Hellerup. Til Liebhaverboligen fortæller parret historien bag det nye filmmekka til 25 millioner kr., og hvorfor de tror på, at netop denne type biograf bliver in fremover.

 

FETNY_Moviehouse_HI6A2281

 

Ægteparret Obel har en lang karriere bag sig i filmbranchen og er involveret i fem danske biografcentre. Seneste og hidtil mest avancerede er MovieHuse på toppen af Experimentarium i Hellerup med udsigt over Øresund.

 

Hvordan opstod ideen til biografen?

”Vi var allerede for mange år siden blevet opfordret til at åbne biograf i Hellerup, for der havde ikke været biograf efter 1971. Da Waterfront blev planlagt, overvejede vi en mulig beliggenhed dér, men planerne kunne ikke lade sig gøre. Et møde med den daværende direktør på Experimentarium faldt derimod positivt ud. Men på grund af en brand og et større byggeri skulle der gå fem år fra idé til åbning. På de år udviklede planerne om et cafémiljø og en anderledes indretning og større komfort sig. Inspiration til indretningen fik vi på rejser Jorden rundt, hvor vi så biografer så forskellige steder som i Kina og Los Angeles. Derfra plukkede vi de elementer, vi kunne bruge og overføre til danske forhold. Vi endte med at få produceret flere møbler selv. Lige fra lysekroner af krystal og væglamper til små borde med taskeholdere, som er eget design for at få det præcis, som vi ønskede. I øvrigt suppleret med indsamlet inventar fra blandt andet antikmarkeder i Provence og Indien”.

Hvordan blev konceptet modtaget?

”De første tre måneder stod vi begge i biografen 24/7. Mange kunder kontaktede os i den periode og roste alt fra udsigten til Sundet, hyggen i foyeren med stearinlys og maden i cafeen. Vi mødte alle slags mennesker fra et stort opland både lokalt i Hellerup, fra København og Nordsjælland. Indretningen med ægte persiske tæpper, kunst på væggene og store liggestole i biografsalen virker tiltrækkende, har det vist sig. Nu går kunderne ikke kun i biografen for at se film i én af de fem sale men også for at få en helhedsoplevelse med en drink eller mad inden filmen og kaffe og kage bagefter. Biografen er blevet et mødested for fælles oplevelser, hvor der også er tid til at tale sammen og gå på café i samme hus”.

Hvordan vil I betegne indretningen?

”Det er en hyggelige biograf med det højeste udstyrsniveau i billede og lyd. På trods af at vi har tunge velourstole, tyrkiske marmorvaske på toiletterne m.m., er MovieHouse ikke et fint sted. Her kommer både skoleklasser og forretningsfolk, for vi appellerer til mange interesser og ser på biografen som nutidens moderne forsamlingshus. Firmaer lejer sig ind til businessarrangementer og pressevisninger, og vi begynder at transmittere store koncerter live via satellit, så man kan få Royal Albert Hall direkte ind i biografrummet. Vi har ambitioner om flere tiltag og om at være et ustresset og uhøjtideligt samlingssted for borgere fra Gentofte Kommune og andre steder”.

 

FET_Moviehouse_HI6A2236

FET_Moviehouse_HI6A2264

FET_Moviehouse_HI6A2294

Som noget nyt er café og restaurant en del af biografen, så man kan spise varme retter før filmen og hygge sig med kaffe eller drinks bagefter. Her er ægte tæpper på gulvene, krystallysekroner, kunst på væggene og marmor på toilettet.

 

FET_Moviehouse_HI6A2277

 

Et liv med film

Michael Obel, 59, direktør og iværksætter m.m. er født på Mors og opvokset med film- og biografbranchen. Han er søn af en biografdirektør og var barneskuespiller og Danmarks yngste filmoperatør i Thisted Kino. Efter kortvarige økonomistudier blev han som 19-årig runner (alt mulig-mand) på Nordisk Film, hvor han arbejdede frem til 1990 blandt andet med instruktør Erik Balling på TV serien ”Matador”. Året efter grundlagde han produktionsselskabet Thura Film, som fik succes med spillefilmen ”Nattevagten” instrueret af Ole Bornedal. Siden har selskabet stået bag henved 40 spillefilm som blandt andet ”Vikaren”, ”Solkongen” og ”Gamle mænd i nye biler”.

Michael Obel er medstifter af et filmdistributionsselskab og ejer af biografkomplekser i Helsingør, Slagelse, Hjørring, Hellerup og snart også i Ringsted. Han har været administrerende direktør for den tyske biografkæde CinemaxX i København, Odense og Århus. Michael Obel kunne i september fejre sølvbryllup med sin hustru, filmproducer Tatjana Louise Obel, 52, som han har tre børn med. Parret har i en lang årrække boet i Hellerup, hvor de i 2018 åbnede biografen MovieHouse oven på Experimentarium. Kilde: Dansk Film Database

 

FET_Moviehouse_HI6A2249

FET_Moviehouse_HI6A2335

FET_Moviehouse_HI6A2314

 

Michael Obel havde i flere år drømt om at åbne biograf i Hellerup, hvor der har manglet én siden 1971. På Waterfront blev det ikke, mens planer om at ligge oven på det nye Experimentarium blev realiseret med forsinkelse.