I år fejrer hele verden 400-året for William Shakespeares død. Men mens alle kender hans tragedier og komedier, så er forfatteren som person omgærdet med mystik. Fra 29. februar forsøger Vivienne McKee at vække hans spøgelse til live på Teatret ved Sorte Hest for at finde et svar …

 

Vivienne McKee july 2009

 

Vi er vant til at se dig med crazy komedie – hvad skal vi forvente af Shakespeare’s Ghost?

Mange, der kender mig fra Crazy Christmas Cabaret, ved også, at jeg gennem 34 år med London Toast Theatre har spillet mange andre forestillinger. Også drama og tragedie – sidste år ”Don’t Mention Hemingway” om Martha Gellhorn. Så det bliver seriøst, men med humor, faktisk en ’whodunit’ – nemlig hvem skrev Shakespeares skuespil

 

Bliver det på Shakespeare-engelsk?

Jeg vil jo gerne forstås af publikum, så hovedsagelig bliver det på moderne engelsk, men med enkelte ord fra Shakespeares tid for at give stemning – lidt som vi har set i TV-serien ”Wolf Hall” eller for den sags skyld i ”Shakespeare in Love”.

 

Hvad er det, der er så fascinerende ved Shakespeare – altså UD OVER hans skuespil?

Det er hele pointen i forestillingen: at vi så lidt ved om Shakespeare. Vi ved en masse om hans samtidige. Vi har malerier, dagbøger, originalmanuskripter. Men ikke noget om ham. Og når man er nysgerrig, så tænker man selvfølgelig: hvorfor det? Mange har spekuleret på, om han skrev sine skuespil selv eller bare var stråmand. Orson Welles, Derek Jacobi, Mark Twain og Charles Dickens har alle peget på, at Christopher Marlowe, der beviseligt var spion for Dronning Elizabeth, blev myrdet i 1593 … og at Shakespeare udgav sit første stykke i 1594. Og alle ved fra agentfilm, at et mord er den gængse måde at få en person til at ’forsvinde’. Så sad Marlowe nu i eksil og var ’ghostwriter’ af Shakespeares skuespil? Måske i Italien, scenen for bl.a. ”Romeo & Julie”?

 

Alle (skuespillere) elsker Shakespeare: Hvad er dit yndlingsstykke?

Af komedierne ”Som man behager” og af tragedierne ”Hamlet” … men med ”Macbeth” på en meget tæt andenplads.

 

Og naturligvis: hvilket er hans dårligste?

Generelt er hans komedier svagest, og ”Trold kan tæmmes” holder ikke rigtig i dag.

 

Du gør selv opmærksom på, at vi ikke ved, hvordan Shakespeare så ud … er det ikke et problem?

Jo, men da der ikke findes nogen portrætter af ham (usædvanligt for sådan en stor mand) og derfor ikke ved det, betyder det, at en skuespiller af enhver race og farve kan spille ham. Jeg har castet Linford Brown, der af jamaicansk herkomst.