Fabelagtige fribad ved Furesøen

Artikel af: Lars Graabek - Sep 04 2018 kl: 12:16

Frederiksdal Fribad ved Furesøen har fungeret som offentlig badestrand i næsten 90 år og er med sine sublime bademuligheder, lange badebro, iskiosk, restaurant og smukke omgivelser, et af Lyngby-Taarbæks foretrukne åndehuller.

 

FET_Frederiksdal-Fribad

 

Med varmegrader på tropisk niveau, som i denne sommer, er det vidunderligt, at der tæt på findes steder, hvor man kan køle sin overophedede krop i forholdsvis køligt vand. Et sådant sted er Frederiksdal Fribad, som er et af landets ældste kommunale friluftsbade. Når man som denne skribent drosler forbi en højhellig sommerdag med en dræbende temperatur på mere end 30 grader, skriger man af glæde over at sætte fusserne i Furesøens lokkende vand. Fribadet byder både på et blåt badeflag, lavt vand et langt stykke ud til børnene og de forsigtige, mens en ekstra lang badebro fører de mere vovede ud til det lidt dybere vand.

Gigantiske is

Selvom der er godt besøgt denne solbeskinnede augustdag, er her masser af plads, lys og luft. Det er ikke Bellevues fluepapir, da Fribadet med de i år brune græsplæner ligger et stykke fra hovedvejen, der snor sig mellem markerne ned mod gryden Frederiksdal. Her er man gemt godt væk, og her er masser af kvadratmeter til badegæsterne. Det er dog ikke alle, der hopper i vandet. Folk ligger spredt og soler sig, mens andre – ofte ældre mennesker – klogt kryber ind i skyggen. Familierne leger med en bold og hygger sig sammen, mens de få udenlandske turister, som har fundet frem til stedet, værdsætter de betagende omgivelser ved søen samt iskioskens store udbud af isvafler, heriblandt den gigantiske 10-kugleis til 85 kr.

Lejede en eng

Det vidunderlige sted blev grundlagt i 1930 af fremsynede folk fra Lyngby Taarbæk Kommune, der lejede en eng ved Furesøen for at etablere en badestrand og give offentligheden adgang til det attraktive område. I starten kunne man leje telte, hvis man i ro og fred ville klæde om til badeturen, og det var også muligt at overnatte i teltene. Hygiejnen var ikke heeelt i top, men der blev dog installeret en vandhane ved Virum Vandvej, men ingen vandskyllende toiletter, hvilket Sundhedskommissionen noterede med en løftet finger i 1936.

Midt under anden verdenskrig, i 1943, blev fribadets bygning opført, og her blev der bygget omklædningsrum med toiletter samt baderum beregnet til hele 1.000 badegæster. Der var også en kiosk, hvor gæsterne kunne købe is, slik og al godt til ganen. Efter badekabinerne blev opført, blev fribadet også brugt til skolesvømning, og mange ældre Lyngby-Taarbækborgere erindrer stadig deres første famlende svømmetag her.

Ildsjælen Carsten

Fribadets nuværende udgave skyldes især nu afdøde Carsten Rechnagel, der forpagtede Frederiksdal Fribad fra 1996-2015. Carsten havde masser af spændende ideer og en ukuelig tro på, at alt kunne lade sig gøre. Han fik i 2001 tilladelse til at etablere restaurant i de tidligere omklædningsrum. Og med hjælp fra et godt samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune videreudviklede han konceptet til det, der møder gæsterne i dag.

’Det’ er blandt andet en restaurant med plads til 80 personer udenfor under sejldugen og 60 personer indenfor. Derudover har de Livredderen, hvor der under private forhold kan være 30 personer. Restauranten er især kendt – og værdsat – for sin brasilianske grillmenu ’Churrasco’ der blandt andet består af oksekød, nakkefilet, kylling, lam, pølser og fisk samt grillede grøntsager. Med til menuen hører også flere salater, humus, tzatziki, pasta, oliven m.m. Hvis man ønsker at spise grillmenuen om aftenen, skal man være hurtig ude, da der har været fuldt hus mange gange denne fabelagtige sommer.

Landets dybeste sø

Furesø er en del af Mølleå-systemet, og den 941 hektar store sø er med sin dybde på 38 meter ud for Store Kalv meter den dybeste sø i landet. Mølleåen har sit udspring i Bastrup Sø og løber cirka 40 km gennem Farum Sø, Furesø og Lyngby sø, inden den løber ud i Øresund ved Strandmøllen.

Få minutters gang fra Fribadet ligger Frederiksdal kano- og bådudlejning, hvor man kan leje kanoer og robåde. Det er også udgangspunktet for Bådfarten, der sejler til Farum, Holte, Bagsværd og Lyngby. I forbindelse med Frederiksdal Fribad ligger voldgraven og ruinen af det gamle Hjortholm, som blev skudt i stykker under grevernes fejde i 1535. Fra bakketoppen kan man over Møllermarken skimte Frederiksdal Slot fra 1744.

Frederiksdal Fribad, Frederiksdal Badesti,  www.fribad.dk.

 

FET_Fribad-2

FET_Solnedgang-fribad