Sankt Hans – lysets fest

Artikel af: Liselotte Nielsen - Jun 04 2018 kl: 09:29

Sankt Hans er en aften fyldt med traditioner, glæde og hyggeligt selskab. I år falder Sankt Hans på en lørdag, så der er rig mulighed for at gå ud i sommernattens stemningsfulde univers og nyde den særlige aften med venner og familie.

 

FET_SanktHans_Bål

 

Midsommeren markerer årests længste dag og korteste nat. Man troede tidligere, at hekse og andre onde kræfter på denne helligaften indsamlede lægeurter til troldomskunst eller rejste til heksemøder på for eksempel Bloksbjerg. Ilden kunne afværge det onde, som var særligt truende på aftener som denne. Sankt Hans bålets funktion var derfor at fejre lyset og skræmme de onde ånder bort.

Netop det ukendte og magiske er ofte temaet for båltaler. Talerne omhandler traditionsrige temaer som lys versus mørke og det gode versus det onde. Det giver stof til eftertanke, og med bålets flammer som baggrund kan det skabe grobund for en varm og stemningsfuld aften. Senere på aftenen når Drachmanns midsommervise synges i kor, er det svært ikke at blive berørt.

Fællesskab omkring bordet og bålet

Mange benytter Sankt Hans aften til at skabe egne traditioner i fællesskab med deres nærmeste.

Liebhaverboligen har bedt kvinden bag madbloggen juliekarla.dk om at komme med sine bedste bud på drinks og snacks til hele familien.

Julie Karla anbefaler ”Tinto de Verano” som drink til de voksne.
Det er en klassisk spansk sommerdrik, som smager fantastisk.
Navnet betyder på dansk ”sommerens vin” og passer perfekt til en lun og lys juniaften. Opskriften er ganske simpel. Kom halv rødvin og halv lemon sodavand i glasset. Tilsæt lidt is og nyd.

Børnene skal selvfølgelig også have noget særligt at drikke, og her anbefaler Julie Karla, at man mikser en schorle. Schorle er en tysk drik, som består af juice blandet med danskvand. En slags naturlig sodavand uden kunstige farvestoffer, blot sødmen fra rigtige frugter. Julie Karla er selv vild med appelsin schorle, som hun synes slår en kold fanta med flere længder. Og så skal man give den gas med stykker af lækre frugter og bær. Lav eventuelt isklumper, der er frosset med krydderurter som frisk mynte eller citronverbena. Det er super smukt!

Julie Karla sørger altid selv for at gøre madlavningen sjov og underholdende. Det er hyggeligt, og snakken går lystigt, når maden laves i fællesskab. En nem og lækker snack, der kan tilberedes i haven, er vandmelon på grill. Vandmelon skæres i trekanter og grilles, så der kommer fine streger på hver side. Derefter lægges en skive gedefeta ovenpå sammen med et drys frisk mynte. Den lille ret kan både bruges som appetizer eller som afslutning på et lækkert måltid.

Et sikkert desserthit er den amerikanske darling S’mores. Den består af to kiks lagt sammen med grillet skumfidus, chokolade og skiver af jordbær i midten. Kom store skumfiduser på et grillspyd eller en snittet pind og grill dem, til de får en gyldenbrun farve. Læg dem bagefter på en kiks og put en skive jordbær oven på. Drys med grofthakket mørk chokolade og læg til sidst endnu en kiks oven på. Så er der lagt op til en skøn aften omkring bålet.

Se mere på www.juliekarla.dk

 

FET_SanktHans_Af-Julie-Karla-drink-2

”Tinto de Verano” 

 

FET_SanktHans_Af-Julie-Karla-drink

Schorle med appelsin slår en kold fanta

 

FET_SanktHans_Af-Julie-Karla

FET_SanktHansskumfiduser-grilles

FET_SanktHans_børn-3315770

FET_SanktHans

Du kan også lave en madkurv, og tage til kysten eller til arrangementer i dit lokalområde for at opleve smukke bål og båltaler. Se mere på
www.kulturnaut.dk og www.alt.dk for ideer til, hvor du kan tage hen.