Jerusalem – byen alle vil have

Jerusalem har altid fascineret. Med mere end 3000 års historie på bagen fortæller den smukke by både historien om verdensreligionernes evige stridigheder, men også historien om de moralkodeks vi alle er rundet af. Uanset om vi er jøder, muslimer eller kristne. Alle har vi altid villet have en bid af Jerusalem – og sådan er det stadig anno 2015.

FET_En etiopisk kristen pige i dyb bøn ved Den hellige Gravs Kirke i Jerusalem 2

En kristen pige i dyb bøn på pladsen foran Gravkirken – de kristnes helligste kirke i Jerusalem.

 

Når solen kaster sit gyldne morgenskær over Jerusalem og spejler sig i Klippemoskeens store guldkuppel, udspiller der sig hver dag tre forskellige slags dedikeret liv i verdens helligste by.

Ved Grædemuren rokker de ortodokse jøder med lange hårkrøller i hengiven bøn over Toraens mange skrifter, ved Den Hellige Gravs Kirke flokkes kristne pilgrimme i massevis, og i det muslimske kvarter syder basaren allerede af liv. Alt imens bønnen fra byens mange minareter gjalder ud over byen og blender med de to andre trosretningers mumlende bønner.

Vi er i Jerusalem. Verdens absolutte navle og centrum for verdens tre store monoteistiske religioner: Jødedommen, Kristendommen og Islam. Her har religionerne eksisteret side om side i flere tusinde år, og dengang som nu var og er Jerusalem stadig verdens centrum for de tre kontinenter – Europa, Asien og Afrika – i hvert fald mentalt set.

 

Troens by

Som turist kan man stadig opleve suset, når man står i den gamle by, omkranset af den oldgamle mur med otte underskønne porte, hvoraf de syv i hver sin retning
fører ud i den vide verden. Her er det hele sket engang, herfra sker det stadig, og herfra vil magtbalancen i den ganske verden fremover også sikkert styres på
forunderligste vis.

Alle der har besøgt Jerusalem kan fortælle historier om, hvordan de er blevet ”rørt” af at opleve byens mange hellige steder. Uanset om de er religiøse eller ej.
For barndommens historier fra biblen får fornyet liv hos de fleste og hos nogle endda så meget ”liv”, at de går i religiøs coma.

”Jerusalem-syndromet” er et velkendt begreb i byen, hvor der hvert år indlægges turister eller pilgrimme, som pludselig tror, de er Messias selv. En ganske særlig afdeling på byens sygehus tager sig derfor af dem, som gribes for meget af pludselig at opleve – i bogstaveligste forstand – at røre ved Golgata (hvor Jesus blev
korsfæstet), at gå ad Smertens Vej på Via Dolerosa (hvor Jesus bar korset), eller at besøge Getsemane Have med de oldgamle oliventræer (hvor Jesus modtog Judaskysset). Det hele findes i Jerusalem – alt hvad man som barn har lært om i skolen, såmænd også Jesu Grav. Sidstnævnte oven i købet hele to steder, for sådan er det også i Jerusalem – arkæologer og teologer strides til stadighed om, hvad der er den virkelige sandhed.

 

Et skatkammer

At se alt i Jerusalem er en krævende og måske umulig opgave. Byen byder på mange og gode museer, som forklarer meget, men en god guidebog og lidt planlægning kan også gøre det.

Ialt er den gamle by i Jerusalem opdelt i fire kvarterer. Det mindste kvarter er det Armenske, det største er det Muslimske. I det Armenske kvarter, som også er kristent, findes utrolig mange smukke og overdådigt udsmykkede kirker, og i det Muslimske kvarter bør man ikke snyde sig selv for at opleve den gamle basar ved Jaffa-porten. Det er som at træde ind i ”Tusind-og een-nats-eventyr”, hvor håndknyttede tæpper, guld og sølv samt duften af krydderier, tunge parfumer og nykværnet kaffe blander sig til en mangfoldighedens cocktail.

For et dansk folkekirkemedlem er det Kristne kvarter nok det mest interessante. Her ligger Den Hellige Gravs Kirke, for alle kristne i hele verden den allerstørste helligdom, for her siges det, at man har fundet Jesu kors.

Kirken er oprindelig bygget i år 315 under Kejser Hadrian, men under en udgravning til en tilbygning i år 335 dukkede tre kors op. Dels Jesu kors, dels de to kors, som forbryderne, der blev korsfæstet sammen med Jesus, hang på. For at finde ud af hvilket kors, der havde været Jesu kors, fik man en syg mand til at røre ved alle tre. Legenden beretter, at den syge mand mirakuløst blev helbredt, da han rørte ét af dem…

 

Muslimerne holder ro og orden.

I Den Hellige Gravs Kirke har ikke mindre end seks forskellige kristne trosretninger siden 1246 ”kæmpet” om retten til kirken og dens mange kapeller. Nøglen til kirken har derfor lige siden været overladt i to muslimske slægters varetægt – for at holde de kristne gemytter i ro. Muslimerne har ingen religiøs interesse i kirken og har derfor nu i mere end 800 år haft retten til at åbne og lukke kirken. Fra far til søn er den gamle nøgle således gået i arv, og hver dag – bortset fra fredag – kan man se to muslimske mænd sidde på en lille bænk lige ved indgangen til kirken. Er man heldig og spørger vil de gerne vise den gamle nøgle frem. Den er 30 cm lang og sort og rusten – og aldeles original!

 

To slags mure

Grædemuren i det Jødiske kvarter er nok det billede, de fleste mennesker forbinder med Jerusalem. Og det er da også en speciel oplevelse at se det fantastiske skue på næsten alle tider af døgnet, der udspiller sig her. Muren er delt på midten – for jødisk ortodoks lov kræver at mænd og kvinder ”græder” på hver deres del, og et besøg giver turisten en unik mulighed for et indblik i de ortodokse jøders liv og traditioner. Et meget specielt samfund, som i sin helt oprindelige tilstand kan studeres i Mea Shearim, Jerusalems ultra ortodokse bydel udenfor den gamle by, hvor parykklædte kvinder tager sig af hjem og børn, mens mænd med slangekrøller og fantastiske hatte studerer religiøse skrifter dagen lang. Her tiltaler man ikke personer af det modsatte køn, og fotoapparater er ikke velkomne. Men en slentretur i de små snoede gader med bibelskoler og synagoger på hvert andet gadehjørne er et fascinerende indblik i et liv langt fra verdens modernitet.

En anden mur ved Jerusalem er muren omkring Bethelem. Byen, hvor Jesus siges at være født ligger kun 10 minutters kørsel fra Jerusalem og er arabisk område, men i dag indhegnet med en meget grim betonmur, som man kan se helt fra Jerusalem af. Som turist kan man sagtens besøge Betlehem og se bl.a. Fødselskirken -verdens ældste kirke overhovedet – og så kan man se den grimme mur med de mange grafitti-tegninger på. Et sørgligt sindbillede på den evige konflikt i et land, hvor alle på en eller anden måde har deres aller dybeste rødder, og som de den dag i dag – mere end 3000 år efter Jerusalems tilblivelse – stadig ikke kan enes om at dele.

Som turist også et vigtigt monument at se – hvis man vil prøve at forstå verden.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gravpladsen på Oliebjerget er det fineste og dyreste sted at blive begravet i Jerusalem. Her siges det nemlig at Messias vil komme og vække de døde til live.

FET_Jødisk bøn ved Grædemuren. Bemræk de små små _ papir-bønner_, som er stykket ind i murens revner

Ortodokse jøder beder ved Grædemuren. I alle sprækker af muren er der stukket små håndskrevne bønner ind.

FET_Mand under  Davidsstjerne 1

Davidsstjernen er et jødisk symbol, som også findes i det israelske flag.

FET_jerusalem, udsigt fra oliebjerget 1

Udsigt over Jerusalem fra Oliebjerget. I midten Klippe Moskeen med den gyldne kuppel – muslimenes helligdom i Jerusalem.

FET_Den Hellige Gravs Kirke i det Kristne kvarter

FET_Muren omkring Bethlehem er fuld af grafitti

Muren omkring Betlehem blev i sin tid bygget for at forhindre selvmordsbombere i at angribe Jerusalem. I dag står den stadig – som et grimt sindbillede på den mentale tilstand i den svære fredsproces.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

………………………………………………………………………………………………………………………….

REJSEFAKTA

www.goisrael.dk er der en god oversigt over de flyselskaber, som flyver til Israel. Både SAS og Norwegian flyver direkte København-Tel Aviv 3 gange om ugen. Samme sted oplyses om danske rejsearrangører, der laver ture til Israel. Der findes rundrejser med forskelligt indhold: nogle handler kun om religion, andre er med politisk, tematiseret indhold og spændende danske politikere som rejseledere. Vi rejste med Tema Rejser www.temarejser.dk

King David Hotel er det fineste hotel i Jerusalem. Her har alverdens statsoverhoveder overnattet og holdt møder, og hotellet ligger med fantastisk udsigt over den gamle by.

www.danhotels.com
Et billigere alternativ med en god beliggenhed er hotellet Prima Royale. Www.prima-hotels-israel.com/royal_Hotel

Det Østrigste Hospice
www.austrianhospice.com er endnu et alternativ. Midt i den gamle by driver en østrigsk nonne dette sted, hvor man både kan overnatte på sovesal eller i pæne private værelser til en meget billig penge. Samtidig er stedets cafe og have et udsøgt pusterum midt. Jerusalems pulserende liv, hvis man trænger til en pause. Der serveres strudel og forskellig slags kaffe.

Har man lyst til at overvære fredagsbønnen i en jødisk synagoge, er man velkommen i Den Store Synagoge. www.jerusalemgreatsynagogue.com

Vil man en tur til Betlehem på egen hånd kører arabiske Charlie dagsture i sin egen taxa for ca 100 kr. pr. deltager. Charlies Taxi og Guide Service telefon:
052 2 635 379

………………………………………………………………………………………………………………………….