SMAG PÅ RHÔNE

I egnen omkring Avignon går natur, vin og gastronomi op i en højere enhed.

 

FET_Vinreportage_Nr.-5

I marken med vinbonden. Særligt under høsten kan man som besøgende følge plukkearbejdet på nærmeste hold.

 

Vinstokke i lige rækker på stenede marker, så langt øjet rækker. Et syn, de færreste vinelskere bliver trætte af. Uanset om bladene er friske og grønne eller efterårsgule, eller om stokkene står knortede og helt nøgne, er det et betagende syn. Og et af dem, man konstant støder på, hvis man tager turen til det sydlige Rhône, hvor vinen er overalt og udgør så vigtig en del af områdets og befolkningens identitet.

Forudsætningerne for et vellykket besøg i det sydfranske vinland er først og fremmest: Du skal være glad for vin. Du skal også sætte pris på god mad. Og så skal du have et køretøj. At du så oveni får skønne naturoplevelser – ja, det er bare en ekstra bonus. Landskabet er grønt og bakket med snoede veje gennem byer og vinmarker, og midt i det hele ligger den imponerende 15 kilometer lange bjergkæde Les Dentelles de Montmirail (Kniplingsbjergene).

Og hvordan er det så med den dér vin? Tjaeh … er du til krydrede, mørke vine med solmoden frugt og masser af saft og kraft, så er  du havnet det rette sted. Vinene fra Rhônedalen, der fortrinsvis laves på grenache-druen, er populære i Danmark, og det forstår man udmærket. De passer godt til retterne i det danske køkken, og særligt i den mørke tid giver de varme og velbehag – men også til en gang grillmad på terrassen er mange af dem ganske velegnede.

Også de hvide vine, som man knap så ofte støder på, har potentialet til at matche de fleste fiske- og fjerkræsretter. Og endelig er der roseerne, der nok har lidt mere tyngde end de typiske vine fra Côte de Provence, men som derfor også er utrolig madvenlige.

 

Adgang til det hele

Det vidunderlige ved at køre rundt i Rhône er tilgængeligheden til vinene. Du har mulighed for at smage alt – ja, alt! Hver lille by har sine vinproducenter, som med glæde åbner dørene til deres gårde og inviterer på et glas eller fire. Enten direkte i kælderen eller i dertil indrettede smagerum.

De vine, som du måske kender eller har hørt om hjemmefra, er alle koblet til en by, som navnet på vinene refererer til. Men når du kører ind i Vacqueyras f.eks., så forvent ikke en middelstor provinsby. Der er snarere tale om et lille samfund i landsbystørrelse med et hyggeligt torv, en kirke, et par restauranter og barer samt en håndfuld mindre butikker.

I periferien ligger så de mange vingårde, hvor familier i generationer har skabt vine med de særpræg, som er så kendetegnende for området. I gode år og i dårlige år, men altid med en omhyggelighed og respekt for det, jorden og klimaet har haft at byde på.

Ikke alt er lige godt, og stilen i vinene spænder fra den old school til den ultramoderne. Er du til tunge, animalske vine med læder- og staldnoter, eller foretrækker du lidt lettere, mere frugtdrevne og tilgængelige vine? Ja, valget er dit, og du har adgang til det hele.

 

Husk at spytte

Som nævnt er en bil et nødvendigt udgangspunkt, hvis du skal ture rundt i Sydrhône. Bevares, en cykel kan i visse tilfælde gøre det, hvis du holder dig inden for nogle få distrikter ad gangen. Så er kørekortet heller ikke i farezonen, når ét glas bliver til flere i løbet af dagen. Men bilen giver nu engang en større frihed, og praktiserer man en mere professionele tilgang til vinsmagning, sørger man selvfølgelig for at spytte ud, hver gang man smager. De fleste steder står der spyttespande til formålet.

Bilen er også en nødvendighed, hvis man tager ophold i hovedbyen Avignon og bevæger sig ud i vindistrikterne herfra. Udover at den gamle paveby er proppet med seværdigheder, ligger den så centralt, at det kun kræver 20-30 minutters kørsel at nå ud til de mest interessante af vinområderne: Lirac, Vacqueyras, Rasteau, Gigondas og Châteauneuf du Pape – for nu at nævne de mest kendte.

 

Klassisk fransk mad

Når man mæt af indtryk efter besøg i vinmarkerne og i vingårdenes smagerum trænger til også at mætte maven, er det ikke svært at finde ind på en god, hyggelig restaurant. Dem er der rigtig mange af rundt om i eller lidt uden for byerne. Maden er klassisk fransk, gerne lidt rustik og tilberedt med flittig brug af områdets lokale råvarer. På vinkortene finder man næsten udelukkende rhônevine, men altid fra de bedre producenter, og man falder sjældent ned af stolen, når man bliver præsenteret for regningen.
Og hvornår er så det bedste tidspunkt at lægge vejen forbi denne oase af berusende vinoplevelser, gedigen gastronomi og smuk natur? Det korte svar er: Fra nu og frem til oktober. Gerne under vinhøsten i sidste halvdel af september, hvor vinbønderne selvfølgelig har ekstra travlt, men stadig er gæstfri og gerne lader besøgende komme tæt på arbejdet i markerne.

Vinteren er en trist og grå affære, men foråret kommer som regel tidligt i Sydrhône og kan også anbefales, hvis man gerne vil opleve de lune dage og det skarpe lys i vinmarkerne.

 

FET_Vinreportage_Nr.-1

Vinmarkerne ligger spredt rundt om byen Gigondas, hvor druerne til flere af Rhônes topvine dyrkes.

 

FET_Vinreportage_Nr.-2

På skråningerne neden for bjergkæden Les Dentelles de Montmirail gror vinstokkene på små parceller og terrasser.

 

FET_Vinreportage_Nr.-10

Vinbonden Gilles Ferran byder velkommen på Domaine des Escaravailles i Rasteau.

 

FET_Vinreportage_Nr.-3

FET_Vinreportage_Nr.-7

Det er en god idé at besøge de enkelte byers vinkontorer, hvor man kan smage et stort udvalg af egnens vine.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

DE SKØNNE VINE

Der bliver lavet fremragende vin i de fleste af distrikterne i det sydlige Rhône, og derfor kan det være vanskeligt at beslutte sig for, hvor man skal begynde, og hvor man skal ende. Har man Avignon som sit udgangspunkt, kan det anbefales at tage ture til distrikterne Lirac, Tavel og Châteauneuf du Pape – og et stykke længere væk til Vacqueyras, Gigondas og Rasteau.

Det er umuligt at fremhæve bestemte vingårde. Der er så mange udmærkede at vælge mellem, og man rammer sjældent helt ved siden af på sin vej gennem distrikterne. De fleste steder er åbne for besøgende enten formiddag eller eftermiddag. Midt på dagen er der frokostlukket. Kun de mere prestigiøse domæner (særligt i Châteauneuf du Pape) kræver en forudgående aftale. Som oftest kan man bare dukke op og ringe på klokken.

Er man for alvor i vildrede om, hvilke vine man skal smage, kan det anbefales at kigge indenfor i de enkelte byers vinkontorer – de såkaldte syndicats eller maisons du vin. Her bliver man præsenteret for et stort udvalg af områdets vine og kan ofte selv udpege dem, man gerne vil smage. Ganske gratis.

Prøv evt. også at tjekke de forskellige producenter ud på

www.chateauneuf.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Vinreportage_Nr.-8

FET_Vinreportage_Nr.-11

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

DEN LÆKRE MAD

I byerne og til tider midt i vinmarkerne finder man de herligste restauranter med et autentisk sydfransk køkken: Lam, oliven, krydderurter, svampe og friske, lokale grønsager indgår ofte i retterne, som alle passer til områdets gode vine. Der er selvfølgelig mange flere, men disse seks restauranter er bestemt et besøg værd – enten til frokost eller aften:

• L’Auberge de Tavel, Tavel – www.auberge-de-tavel.com

• Les Florets, Gigondas – www.hotel-lesflorets.com

• Coteaux & Fourchettes, Cairanne – www.coteauxetfourchettes.com

• L’Oustalet, Gigondas – loustalet- www.gigondas.com

• Bistro Du’O, Vaison la Romaine – www.bistroduo.fr

• L’Essentiel, Avignon – www.restaurantlessentiel.com

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….