Lisa Nilssons nye rolle

Artikel af: Steen Blendstrup - Sep 05 2017 kl: 14:22

Lisa Nilsson har været en del af dansk film, siden hun sang titelsangen til ”En kort en lang”. I denne måned er hun filmaktuel i en helt anden sammenhæng, nemlig som skuespiller i ”Gud taler ud”. Hun har fået rollen som undertrykt husmor til at fylde mere end oprindelig planlagt.

1lisa_nilsson1_af_Morgen_Norman_web

Forleden faldt jeg over en notesbog, hvor jeg har skrevet mine overvej- elser om rollen, fra jeg fik det første manuskript, til vi var færdige, siger Lisa Nilsson. – Filmen og rollen nåede at udvikle sig meget undervejs. Det kan lade sig gøre, når der er så meget tillid, som der var mellem Henrik Ruben Genz og os skuespillere. Det er en stor tilfredsstillelse at blive lyttet til, at blive opfordret til at følge min intui- tion og komme med mine bud.

Den svenske mama
Det er lidt af et tilfælde, at Lisa Nilsson overhovedet endte med denne store rolle. En svensk caster havde uden at spørge hende foreslået hende til de danske producenter. Da de viste interesse, måtte hun ringe til Lisa og fortælle, hvad hun havde gjort. En prøvefilm i Sverige og senere en prøve sammen med Søren Malling, der spiller titelrollen, afgjorde sagen. Men da hun fik besked, kastede hun sig på sengen og sagde ’nej’! – Min datter på 10 spurgte, om jeg ikke havde fået rollen, og jeg svarede, at det var, fordi jeg havde fået den, og det betød, at jeg skulle være væk fra hende og hendes lillesøster. Hun sagde, ’vi klarer os – du skal gøre det, ellers vil du fortryde det’. Det var et meget modent svar.

Ansvar for børnene
I det hele taget fylder børnene meget i Lisa Nilssons liv. Hun har fået dem sent i karrieren og prøver at tilpasse sit liv rollen som 50/50 delemor. – Den yngste begynder i skolen i år. Jeg vil gerne hver anden uge kunne være sådan en mor med 9-15 arbejde, der kan hente mine piger fra skole og køre dem til dans eller musik. Jeg vil ikke se tilbage og opdage, at jeg er gået glip af tiden med børnene, mens de var små. Det er et punkt, hvor Lisa ligner sin rolle i ”Gud taler ud”. Hensynet til børnene vejer tungt, men ellers har det været en opgave for den erklærede feminist Lisa Nilsson at finde ind til den underkuede husmor Gerd Lilian. – Hun holder ud for børnenes skyld, forklarer Lisa Nilsson. – De har brug for rutiner, for rent tøj, for at nogen ser til, at de laver lektier. Det er en måde at være kone på, som – heldigvis – ikke er almindelig i dag. Vi har lov til at gå. Jeg måtte gå dybt ind i hendes figur for at forstå hendes beslutning om at blive og ikke gå. Hun er helt afhængig af sin mands indtægt, men hun føler sig også tvunget af den skam, som dengang var forbundet med at svigte sin mand og sine børn. Det stigma findes fortsat!

Kunstnerdrømme og malerier med ar
Da filmen er baseret på virkelige hændelser og virkelige mennesker, fik Lisa Nilsson en særlig forbindelse med Gerd Lilian, fordi man fik lov at låne nogle af hendes kunstværker – tekstilkunst og keramik – som hænger på væggene i huset. – Selv om det ikke er en side af hende, som vi ser i filmen, blev hun meget virkelig for mig. Det virker lidt absurd for mig. Jeg kan se dette talent i hende, men at hendes liv gik med at holde familien samlet. Vi havde også et maleri – noget af det eneste Gerd Lilian havde med fra Sverige. Det er røget på gulvet utallige gange, når faderen sloges med børnene. Hun hængte det op igen hver gang. Det var vigtigt for mig at kunne se de ’ar’. – Der tilhører jeg en anden generation, hvor jeg har haft trygheden til at gå ud og lave min kunst.

Drukkultur
Ikke at umådeholden druk er fremmed for Lisa Nilsson. I begyndelsen af sin karriere oplevede hun i tourbussen, hvordan musikerne pralede af, hvor fulde de havde været i går, hvem de havde scoret, og hvor grimme pigerne havde set ud, da de vågnede ved siden af dem næsten morgen. – Det var ikke okay, siger hun. – Det er en macho mandekultur, som heldigvis er på retur. Nu er jeg min egen chef og ansætter musikerne …, og nu venter bussen ikke to timer, fordi nogen skal sove rusen ud. Så mister de jobbet! Ikke at der er forskel på alkoholisme i sig selv mellem Danmark og Sverige, men holdningen til problemet er nok lidt forskellig, mener Lisa Nilsson: – Vi har det måske med at romantisere den danske alkoholkultur. Skammen er større i Sverige, mens man i Danmark kan se det som livsnydelse, en frihed. Men det er det kun for de voksne – ikke for deres børn. Jeg har selv spurgt mine børn, om de synes, det er morsomt, at de voksne bliver skøre til midsommerfesten. Hvis de ikke synes det, så er det okay at sige fra!

Sang og skuespil
Ud over ”Gud taler ud” kan det vare nogen tid, før vi ser Lisa Nilsson i Danmark. Af hensyn til børnene begrænser hun turneerne, men hun har et projekt i gang med DR’s Big Band og et andet med Nils Lan Doky, så vi får forhåbentlig et
genhør i 2018. Men ellers vil hun meget gerne spille mere skuespil: – Det er musikken, der er min indtægt, men hvis jeg kun skulle gå efter lysten, ja, så er det skuespillet, jeg er nysgerrig på. Det er det, der er eventyret for mig.

 


Rundt om Lisa Nilsson

Nu kommer du her så tit – hvordan har du det med dansk mad?
Jeg elsker dansk mad. Jeg har skånske forældre, og skånsk husmandskost er meget dansk. Jeg elsker flæskesteg og sovs, sild og den slags. Alt det med vegansk, lav-kulhydrat mad er ikke så meget mig.

Har du en favoritrestaurant i København?
Når jeg er i København, bor jeg gerne på det samme hotel, og så er der ikke så langt ned til Kødbyen. Jeg elsker steder, hvor jeg kan sidde i baren og spise, så jeg kan tale med dem, der står og kokkererer.

Hvad forbinder du ellers med København?
Nydelse! Jeg kommer her i forbindelse med jobs, så det er musik, spændende jobs, god mad og venner. Jeg ser ikke rigtig hverdagen … måske er det sådan, at Sverige er mit ægteskab, Danmark min elsker.

Og det samme om Aarhus – nu du har været der under optagelserne?
Det er en hyggelig by, og så bor Poul Krebs der – et af de sødeste mennesker, jeg kender. Han optræder i øvrigt som postbud i ”Gud taler ud”!

Hvad er vores værste fordom om svenskere?
En af de mærkeligste er, hvor chokerede I er over den svenske feminisme. Den provokerer danskerne – også kvinder. ”Det er bare så langt ude med svensk feminisme” (vrænger Lisa på perfekt dansk).

Og svenskernes værste om danskerne?
At I spiser flæskekød og drikker øl.

At svenskerne ser jer som nogle bonderøve. Det er misvisende!
Hvilke tre kunstnere har påvirket dig mest?

Stevie Wonder, Joni Mitchell, Keith Jarrett

Tre sange, som du sætter højt?
Det bliver så ”Secret Life of Plants”, ”Both Sides Now” og ”My Song”.

Tre film, der har gjort stort indtryk på dig?
En af de største filmoplevelser i min ungdom var ”Mit Afrika” med Meryl Streep og Robert Redford. ”Breaking the Waves” – den citerede jeg faktisk på mit sidste album. Og ”Singing in the Rain” – det var den, der satte det hele i gang.

Dit bedste sted på Jorden – der, hvor dit hjerte bliver roligt?
Mit sommerhus i skærgården. Det er på den ø, hvor jeg voksede op, fra jeg var fem år gammel. Jeg købte huset i 1993.


8.-GTU-Marcus-Sebastian-Gert-Søren-Malling-Lisa-Nilsson-Clint-Ruben-credit-Martin-Dam-Kristensen_web

Lisa Nilsson og Gud ☁︎

Lisa Nilsson har været populær kunstner i Danmark siden hendes debut i 1989. Ikke mindst blev hun et hit, da hun i 2001 sang titelsangen til ”En kort en lang” … og hendes ”Himlen runt hörnet” indgik i ”Inkasso” i 2004. Hun optrådte i øvrigt som skuespiller i ”Fakiren fra Bilbao”. Hun har medvirket i flere film i Sverige og bl.a. spillet moderen i musicalen ”Next to Normal” ved opførelsen i Stockholm. Fra 28. september er Lisa Nilsson aktuel som moderen i det absurde drama ”Gud taler ud” over for Søren Malling.

 

CLOSE
CLOSE