Det hemmelige Algarve

Artikel af: Eva Baré - May 28 2015 kl: 13:39

FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Udsigter på vandreruten Rota Vincentina er smukke og dramatiske

 

Gemt bag Algarves dramatiske kystklipper, oppe i baglandet, bag de mange hvide fiskerbyer og langt fra alfarvej findes et Algarve, som ikke mange kender til. Rigmandspalæer fra en svunden tid lavet om til luksushoteller, golfspil i verdensklasse og autentiske oplevelser i et Portugal så langt fra masseturisme som noget. Det er den anden side – den hemmelige side af Algarvekysten, som året rundt lokker med fantastisk natur og et behageligt, mildt klima. Liebhaverboligen guider her til fem autentiske ferieoplevelser i Algarve.

 

FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_vilde blomster så langt øjet rækker FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Med Jeep i Algarves %22Baghave%22

 

PÅ JEEP-SAFARI I ALGARVES ”BAGHAVE” 

Der dufter af vilde blomster og appelsintræer i blomst. Jorden er rød og tør, men frodigheden total. Ad ikke eksisterende veje, nærmere ad stier i landskabet, bumper vi afsted i en gammel jeep med portugisiske Mattæus ved rattet. Ind ad vinduerne strømmer de skønneste dufte af lavendler, timian, oregano, og mange andre krydderurter, som bare gror her – helt af sig selv. Synet af den ene vilde blomstereng efter den anden afløses af kørsel gennem figen; oliven, -fersken -og appelsinlunde, og i et lille vand-løb kan vi se vilde skildpadder svømme. Langt borte hører vi lyden fra et gryntende vildsvin.

At besøge Algarves bagland er som at skrue tiden tilbage. Her i bitte små landsbyer bor stadig gamle ægtepar, som dyrker jorden i et landskab, hvor kun jeeps og æsler kan komme frem, og hvor den statslige ”Fødevarevogn” derfor ugentligt kører ud og sælger til de få, som stadig orker det slidsomme liv. Hele tiden plukker Mattæus en urt eller en plante, som vi snuser til, og han kan fortælle nye historer om alle planter og urters anvendelse. Gennem flodlejer fyldte af vand og op ad stejle skrænter bumper jeepen, indtil vi stopper ved Rosas hus i landsbyen Paderne.  Her får vi lov at se familiens køkkenhave, burene, hvor jagthundene bor, og vi kan købe hjemmelavet honning, ditto olivenolie og Medronho-snaps, som Rosaog hendes mand har fremstillet det hele deres liv.

Fakta: Jeep-safarien er en dagsudflugt inkl. frokost i en lokal landsby og kan bestilles på www.portitours.pt. Hjemmesiden er ikke særlig nem, men klik først på english – søg derefter på udflugter – på side 2 kommer jeepturen frem. Den koster 110 euro for to pers.

 

FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Hele vejen følger man kysten og de små landsbyer FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Rota Vincentina er opdelt i etaper FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Undervejs kan man overnatte med god komfort i små landsbyer.

 

VANDRETURE MED UDSIGT TIL ATLANTERHAVET 

Rota Vicentina er navnet på to fantastiske vandreruter ned langs den vestlige Algarvekyst, som i alt strækker sig over 350 kilometer. Ruten er opdelt i to forskellige stier – Fishermans Trail (Fiskerens sti) og Historical Way (den Historiske vej), og begge ruter mødes og skilles undervejs, så man kan vælge alt efter lyst til udsigt og sværhedsgrad. Fishermans Trail er intet mindre end den ene fantastiske udsigt efter den anden  – af høje barske klipper og Atlanterhavets brusende bølger, og stien kan gås i fem etaper med en samlet længde på 120 kilometer. Ruten kan kun gøres til fods, og anbefales ikke, hvis man lider af højdeskræk. Vinden fra havet er en anden faktor, som man bør tage højde for, men natursceneriet fås simpelthen ikke smukkere.

Historical Way følger også kystlinien, men går ligeledes gennem historiske landskaber, dale, flodlejer, strand og små landsbyer og kan både gøres på gå-ben og mountainbike.

Ruten strækker sig over 230 kilometer og er opdelt i 12 etaper. På begge vandreruter anbefales det, at man er noget øvet. Undervejs findes pittoreske overnatningssteder.

Se alt om ruten på www.rotavicentina.com

 

FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Cliff smager sin egen vin. Til højre hans partner Nigel Birch FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Cliff Richards vingård ligger smukt i landskabet

 

BESØG CLIFF RICHARDS VINGÅRD

Jo, det er ganske vist. Det aldrende pop-idol er vild med Algarve og har i mere end 18 år dyrket vin her. Siden 2002 i partnerskab med den jævnaldrende ven, Nigel Birch, på ejendommen Quinta do Miraduro, som ligger i byen Guia ca. 7 kilometer fra Albufeira. Selve vingården kalder de to for Adego do Cantor  Det betyder naturligvis ”sangerens vingård”, og selvom det ER sjældent at møde Cliff på stedet, så er Nigel i hans fravær et charmerende og oplysende bekendtskab. De meget velplejede vinmarker ligger grønt-lysende og underskønt højt i landskabet med udsigt til havet i horisonten, og i midten af vinmarkerne har Nigel og Cliff bygget et overdækket plateau med borde og bænke, så gæster kan smage vinene så at sige ”midt i markerne”. Tidligere havde vine fra Algarve et dårligt ry, men efter mange eksperimenter er Algarve-vinene blevet rigtigt populære og sælges også i danmark, bl.a. i Super Best. Cliffs vingård er åben for rundvisning og vinsmagning året rundt.

Se mere på gårdens webside www.winesvidanova.com.

 

FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Havnen i detlille fiskersamfund på øen Culatra

 

SUPER MIDDAG I OPRINDELIGT FISKERMILJØ

Algarvekystens natur er vidt forskellig, alt efter om man ”går” til højre eller til vestre på den sydlige kyst. Vest for hovedbyen Faro er landskabet præget af de store og barske klipper, som dybt nede gemmer på de smukkeste vige med stille, stille sandstrande – øst for Faro over mod den spanske side er landskabet igen helt anderledes. Her ligger bl.a. naturreservatet Ria Formosa, som blev oprettet i 1987 for at beskytte områdets værdifulde økosystem – med  marskenge, småsøer og kanaler beskyttet af en kæde af øer- i virkeligheden sandklitter, som i umindelige tider har været beboede af fiskere. Mellem øerne er der render, så tidevandet kan komme ind og ud af bugten, og her i disse render kan man opleve, hvordan fiskerne ”høster” tonsvis af østers, som sælges i Frankrig (som franske østers). På lave sandbanker, når havet er i ”ebbe”, kan man se stativer med mærkelige grønne lærredsposer på – heri ligger små østers, som i dette næringsrige miljø kan vokse sig dobbelt så store på den halve tid, som de kan i Frankrig, og dette arbejde har fattige portugiske fiskere varetaget i årevis.

De fleste af fiskerne bor på den lille ø Culatra – et helt unikt og oprindeligt fisker-miljø på den yderste sandbanke, hvor ingen stort set har tænder i munden, hvor politistationen aldrig er blevet bygget færdig (for den sociale ø-kontrol tager sig af det….), og hvor meget af tiden uden for arbejdet går med blot at være til og kigge på den smukke særegne natur. Og hvor man i øvrigt også – på den lokale restaurant O Janoca kan nyde de friskeste fiske-og skaldyrsretter, som Liebhaverboligens udsendte nogensinde har fået. Og det til priser, der ikke er værd at nævne.

Ud over et rigt fugleliv lever verdens største koloni af søheste også i Ria Formosa.

På snorkelture kan man komme til at se de mærkværdige dyr, ligesom det også er muligt at spotte delfiner.

Se mulighederne på: www.passeios-ria-formosa.com.

 

FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Poussada de Estoi FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Foldboldlegenden Figos resort Suites  Alba er oplagt når børnene er med FET_Liebhaverboligen_Rejsereportage_Algarve_Stilhed og ypperlig luksus for to i Vila Joya.

 

BO HISTORISK ELLER BARE SUPER LÆKKERT

10 kilometer fra Faro i byen Estoi ligger et lyserødt rokokopalæ med en lige så unik rokokohave. Opført af en lokal adelmand i 1840 og i 2009 omdannet og åbnet for publikum som Pousada Palacio de Estoi. Pousadaer er et specielt portugisisk fænomen, hvor gamle slotte, klostre, palæer eller andre bygninger med stor historisk betydning omdannes til luksushoteller. I Algarve findes kun tre af dem, og Poussada Palacio de Estoi er speciel, fordi alle saloner og fællesrum er oprindelig i stilen, mens alle værelser og suiter er supermoderne.
Se mere på www.pousadas.pt 

 

Har man børn med til Algarvekysten, er Suites Alba Resort&Spa det hyggeligst hideaway for hele familien. Ejet af forbold-legenden Luis Figo, kan man her være heldig at møde både Schmeichel og Laudrup ved poolen, og ellers ligger de godt 50 luksuriøse, små villaer med havudsigt tæt på byen Carvoeiro – fjernt fra turiststrømmen.
Se mere på www.suitesalbaresort.com

Den ypperste luksus og den bedste middag kan de byde på i Vila Joya, et mindre boutiquehotel godt 13 kilometer fra Albufeira.
Her har restauranten to michelin-stjerner, og rækken af kendte kokke, som har huseret her, er lang.  30 værelser med udsigt til Atlanterhavet danner ramme om det  hoteldirektøren beskriver som et ”hjem”, og gæsterne, der vender tilbage år efter år, er mange. Et oplagt sted til en superromantisk ferie.
Se mere på www.vilajoya.com 

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

REJSEFAKTA

TAP Portugal(www.tap.pt) har daglige afgange til Lissabon med videre forbindelse til Faro. Norwegian (norwegian.com) har ugentlige fly fra København.

Fra Billund (københavn også) flyver Bravo Tours (www.bravotours.dk) hver uge i sommerperioden. Eller man kan tage et hvilket som helst flyselskab til Lissabon, leje bil dér og køre til Faro/Algarve. Det tager ca. timer

Nyttige websider: www.portugalnyt.dk
www.visitalgarve.pt, www.visitportugal.com

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

CLOSE
CLOSE