Klassisk jul siden 1976

For ikke at skuffe de fire voksne børn placerer Gitte Sørensen julepynten fra deres barndom på de samme pladser i det store hus i Helsingør. Der er et nisselandskab på fire årtier gammelt vat på en kommode og primitive hjerter klippet af emballage i 1975 hængende i vinduerne. Med børn, svigerbørn og børnebørn til juleaften og to julefrokoster laver og bager Gitte alt selv. Samtidig får hun tid til at købe og indpakke 50 gaver og sørge for pakke- og adventskalendere til børn og børnebørn..

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1531

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1579

Villaen på strandvejen i Helsingør er ude og inde pyntet op med lys, gran, røde sløjfer og hjerter.

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1586

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1593

Her bor …

Gitte Sørensen, 68, og hendes mand Erik, 70, begge pensionerede. I 259 m2 villa fra 1920 på Strandvejen i Helsingør.

Om- og tilbygget i 1959, men allerede i 1956 forsynet med 90 m2 anneks i kapelstil af den daværende ejer, fotograf Reimar Kehlet, som etablerede Kehlet Stella Nova. 

Stod tomt i fire år og var stærkt forfaldent, da parret opdagede det og slog til i 1975 og stiftede familie med efterhånden fire, nu voksne børn.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

For 40. gang holder Gitte Sørensen i år jul for familien i den villa, hun og manden Erik købte i 1975. De har boet der alle årene med deres fire børn på 29-40 år og har nu rigeligt plads alene i det store hus med højt til loftet. Huset, som blandt andet har været sommerhus for fotograf Reimert Kehlet (Kehlet Stella Nova), fandt de ved en tilfældighed på en søndagsudflugt, fortæller Gitte:   ”Vi stod og skulle skrive under på et nyere hus i Vedbæk. Men på en søndagstur i bilen kom vi forbi stedet her nord for Helsingør med det meget forfaldne hus med et Til Salg-skilt på. Erik gik rundt om det og sagde ”Her vil jeg bo”. Jeg tænkte ”Åh nej”, men sådan blev det. Vi er faldet så godt til, at tre af vore fire børn stadig er bosat her i byen”, fortæller Gitte.

Hun stammer selv fra Måløv vest for København, som i hendes barndom var langt ude på landet, mens hendes mand er fra Randers. De to mødte hinanden på Novo, hvor de begge arbejdede. Med en voksende børneflok gennemgik hjemmet diverse renoveringer. Meget er dog stadig ved det gamle og bærer præg af skiftende arkitekturmode blandt andet fra 1950’erne. For eksempel fik den daværende ejer i 1956 bygget et kapellignende anneks med køkken og badeværelse ud mod Øresund. Det var i første omgang en irriterende klods om benet, men skulle i årene frem komme til at fungere som teenagehybel og er i dag gæstehus med særdeles storslået havudsigt.

Siden familien flyttede ind, har Gitte stået for bogstaveligt talt alt i julen. Sådan vil både hun selv og børnene helst have det. Hun har valgt ikke at uddelegere opgaver eller at fejre julen hos sine børn eller andre familiemedlemmer endsige rejse sydpå til jul. For den klassiske og traditionsrige jul skal helst forblive, som den plejer og altid har været. Det indebærer, at Gitte 1.december pynter huset op ude og inde med den samme pynt fra hele ti papkasser. Den hænges endda op de samme steder og suppleres år efter år med moderne pynt men stadig i traditionel stil. Tag nu de røde hjerter i vinduerne hængt op i bred, rød silkesnor: Dem lavede Gitte lidt primitivt af emballage for 40 år siden, og dem vil hendes voksne børn have hængende samme sted hvert år. Et nisselandskab med spejlsø står også med 40 år gammelt vat på den samme kommode som altid – efter børnenes ønske..

Selv hæger Gitte især om den ældre pynt som et englespil af messing fra 1946, der stammer fra hendes familie og trænger til reparation. En arvet adventsstage af støbejern med plads til seks lys og dekoreret med røde lakæbler og gran var også i Gittes families eje og er formentlig fra 1950´erne. En klokkestreng med stoftrykte sne- og julemotiver fik hun som gave for 40 år siden, men den er formentlig noget ældre.

”Jo, børnene hjælper med én ting, nemlig at pynte den store ædelgran lillejuleaften. Også her holder de på ikke at svigte den gode gamle pynt. Inklusiv nogle sjove juleting fra U.S.A., hvor et par af børnene har været udvekslingsstudenter. Der er for eksempel et rensdyr i strutkjole, en hund i tøj til amerikansk fodbold og en odder med nissehuse”, forklarer Gitte.

Moder er i køkkenet

Efter den obligatoriske udflugt til julegudstjeneste i den lokale klosterkirke, hvor familien nærmest har faste pladser, går juleaften slag i slag og efter en nøje plan som altid. Der spises julegås med efterfølgende risalamande kl. 19, og kl. 20 danses om juletræet. Herefter deles gaverne ud én efter én, selv om det tager tid. Og så skal det traditionelle trappeholdbillede i hallen tages som de seneste 40 år. Sange og salmer akkompagneres af et af de fire børn, som alle er dygtige pianister, og hver har fået et klaver af deres forældre, da de flyttede hjemmefra: ”Når huset er pyntet op, går jeg i gang med at bage fire slags småkager og lave konfekt.  Og så skal jeg købe og pakke 50 julegaver ind til børn og børnebørn. Her giver vi voksne også gaver til hinanden, og det bliver ikke afskaffet, selv om børnene er blevet 30-40 år. Desuden forærer jeg også mine søskende julegaver”, forklarer Gitte, som hvert andet år har sine svigerbørn med til julefesten også.

Men det slutter ikke her, for så skal hun til at pakke kalendergaver og adventsgaver ind til børn og børnebørn.  Med egne ord stresser hun rundt – om end helt frivilligt – for at få tingene gjort præcis, som hun gerne vil. Både sådan som hun selv og børnene mener, er den rette facon:

”Foruden juleaften inviterer vi også til julefrokost første og anden juledag med overnatning til tredje. Og jo, da har jeg også lavet og serveret al maden med hjemmelavet sylte, sild, mørbradbøf med mere”.

”Juletræet tænder vi sidste gang ved Hellig Trekonger 6. januar. Så lægger jeg omhyggeligt alting væk i kasser og æsker, så det ikke bliver krøllet eller mast til næste jul. At passe på sin julepynt lærte jeg af min svigermor”, husker Gitte, som også har fået tid til at flette enkelte hjerter til juletræet og købe diverse julepynt, blandt andet noget som kører rundt og blinker med kulørte lygter.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1475

En stor ædelgran står i et hjørne af stuen med diverse pynt samlet gennem årene – også fra udlandet.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1527

Hallens radiatorskjuler er hjemsted for diverse julepynt, blandt andet et Royal Copenhagen messingjuletræ.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1502

Ønsket om en kvalitetsjuledug fra Georg Jensen gik for nylig i opfyldelse. Den italienske akryllampe Hope designet af Paolo Rizzatto og Francisco Gomez Paz lyser op over spisebordet.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1525

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1493

De voksne børns nisselandskab med 40 år gammelt vat er gennem tiden suppleret med nye nisser og grantræer.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1482

Pejsen fra husets ombygning i 1959 har kaminhylde til julekort. Nisserne i pejsen har de nu voksne børn lavet i børnehaven. Det store maleri er købt på Bali.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1490

Klokkestrengen med vinter- og julemotiver i stoftryk er en gave fra 1970´erne.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1570

Messingenglespillet er fra 1947 og fra Gittes barndomshjem. Det har brug for reparation inden næste jul.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1514

I køkkenvinduet hænger hjerter fra 1975 i selskab med røde glaskugler på troldegren..

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1519

Der er også juletræ i det klassiske dukkehus, som de fem små børnebørn leger med juleaften. 

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1546

Pariserhjulet i julestil står i vindueskarmen mod haven.

 

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1614

FET_Boligreportage_Julepynt_44A1617

Gitte får også tid til at bage fire slags småkager og lave konfekt op til jul!